Zahărul și creierul tău 

Zahărul de masă este numele generic pentru zaharoză, o combinație de glucoză și fructoză. Fiecare moleculă de zahăr conține 12 atomi de carbon, 22 de atomi de hidrogen și 11 atomi de oxigen. ”O sursă de calorii complet inutilă pentru organism, care poate să-i genereze afecțiuni incurabile“… Aşa a fost numit recent zahărul comercializat, de medici de nivel internaţional care, observând la cabinet tot mai mult, pe zi ce trece, efectele unei alimentaţii bogate în dulciuri rafinate, s-au hotărât să-şi unească forţele împotriva acestui aparent inofensiv „sabotor“ al sănătăţii. Mişcarea se numește „Acţiunea împotriva zahărului“ şi se încadrează în tendinţa mondială, susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de a limita cu toate mijloacele posibile consumul de zahăr în rândul populaţiei.

Pe lângă favorizarea obezităţii, diabetului şi afecţiunilor cardiovasculare, pe lângă distrugerile provocate la nivel dentar sau la nivelul echilibrului nostru emoțional, consumul de zahăr creşte totodată riscul de a dezvolta cancer. Aceasta este concluzia la care a ajuns Lewis Cantley, profesor la Universitatea Harvard şi totodată directorul Beth Israel Deaconess Cancer Center. „O treime din cancerele cele mai întâlnite, inclusiv cancerul la sân şi la colon, prezintă pe suprafaţa lor receptori de insulină. Insulina se ataşează de aceşti receptori şi trimite un semnal către tumoare ca aceasta să consume glucoză”, explică Cantley… Dacă se întâmplă să avem în corp o tumoare cu receptori de insulină, aceasta va fi stimulată să consume glucoza din sânge, astfel că tumoarea va creşte”, explică Cantley. Acesta conduce un efort ştiinţific de concepere a unui medicament care să limiteze accesul celulelor canceroase la glucoza din sânge. Până atunci însă, Cantley are un singur sfat: „Nu mâncaţi zahăr. Dacă trebuie, încercaţi să-l menţineţi la un nivel minim, eu aşa îmi trăiesc viaţa: mă feresc de zahăr!”

Pe de altă parte, glucoza este sursa principală de energie pentru celulele tale și pentru neuroni. Funcțiile cerebrale, cum ar fi gândirea, memoria și învățarea sunt strâns legate de nivelul de glucoză și cât de eficient creierul folosește această sursă de combustibil. Deși creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa, prea mult din această sursă de energie poate avea consecințe nedorite. Sursa de glucoză este și ea importantă, să ne amintim asta! Iar, zahărul rafinat nu este pe listă!

Când consumi ”ceva dulce”, activezi receptorii de la nivelul cavității bucale și un mesaj este trimis creierului. Acest semnal indus de zahăr stimulează eliberarea de dopamină în nucleul accumbens, activând sistemului de recompense a creierului. Aceasta este aceeași regiune a creierului implicată ca răspuns la cocaină și heroină, la orice alte substanțe care declanșează funcția circuitelor dopaminergice în creierul nostru. Consumul regulat de zahăr poate schimba disponibilitatea receptorilor de dopamină atât în ​​nivelul creierului central, cât și în cortexul frontal. Consumul masiv de zahăr în timp duce la semnalizarea prelungită a dopaminei, o excitare mai mare a căilor de recompensare ale creierului. Creierul devine tolerant la zahăr și este nevoie de tot mai mult,  pentru a atinge același „nivel ridicat de zahăr”. 

Cercetările sugerează că o dietă în care abundă zahărul, o rezistența la insulină și un nivelul ridicat de glucoză din sânge, toate sunt legate de un risc mai mare în a dezvolta afecțiuni neurodegenerative precum boala Alzheimer, depresie sau anxietate. În orice caz, dacă nu există suficientă glucoză în creier, neurotransmițătorii nu pot fi produși cu ușurință; prin urmare, comunicarea dintre neuroni poate fi afectată. Atunci când există niveluri scăzute de glucoză în sânge (hipoglicemie), aceasta poate duce la pierderea de energie pentru funcția creierului, atenția slabă și funcția cognitivă afectată.

Concluzia este că, avem nevoie de dulce, de glucide pentru buna funcționare a creierului, da! Este însă foarte importantă sursa acestuia și înțelegerea integralității alegerilor nutriționale. Una este să consumi napolitate sau ciocolată și să crezi că vei încânta creierul cu aceste glucide. Fals! Alta este să consumi cereale integrale, fructe de sezon cu coajă sau produse ce conțin miere, toate acestea reprezintă o cu totul altă sursă și generează o altă funcționalitate a cogniție, în general.

Articol scris și publicat pe TION

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *