Importanța celor 5 minute înainte de somn

Ultimele 5 minute din zi inainte de intrarea in stare de somn sunt considerate a fi unele dintre cele mai importante minute ale zilei. Mintea subconstienta este responsabila pentru 95% din alegerile pe care le facem. „Somnul este usa prin care trecem de la mintea constienta la cea subconstienta” ~ Neville Goddard (scriitor, propagator al metafizicii, n. 1905 – d. 1972).
Studiile demonstrează că practicarea recunoştinţei, în special înaintea somnului, îmbunătăţeşte calitatea somnului. Iată ce poți face: ține un caiet de notiţe şi un pix pe noptieră. În fiecare seară, înainte de culcare, notează trei lucruri pentru care ești recunoscător sau pe care le-ai apreciat în ziua respectivă. E bine să te gândești la toate lucrurile mărunte pe care le-ai apreciat sau pentru care simți recunoștință, cum ar fi că cineva ți-a deschis ușa, atunci când aveai mâinile ocupate.” ~ Inna Khazan,m Doctor în științe, Psiholog specializat în Sănătate şi Performanţă, membru al Harvard Medical School, expert în somn, autor al cărţii ”Biofeedback şi Mindfulness în Viaţa de zi cu zi”.
– In timpul zilei, undele cerebrale normale (undele creierului) generate de creierul uman sunt majoritar alpha (8-12 Hz). Alpha low este nivelul recomandat, sanatos, pentru parcursul zilei. Din pacate stresul ne conduce pe multi dintre noi in zona de alpha high sau chiar in beta (peste 12 Hz), pentru situatiile in care ne aflam in stare de veghe, alerti sau anxiosi.
– In timpul proceselor de meditatie, rugaciune, focusare interioara, undele cerebrale devin mai lente, fiind in stare theta (4-8 Hz). Acest tip de unde sunt intalnite la granita dintre vis și realitate, reprezentand legatura constientului cu subconștientul, si apar in conditii normale in timpul somnului.
– In timpul somnului profund, apar undele delta (0,1-3,5 Hz).
Aceste 5 minute de pregatire pentru somn, unde undele cerebrale trec din alpha in theta, reprezinta un segment de timp extrem de important pentru calitatea viatii noastre (conform Dr. Wayne W. Dyer, in Dorinte Indeplinite) si pe care il putem utiliza in doua feluri:
1. Alegand sa ne revizuim frustarile si dezamagirile acumulate de-a lungul zilei; in aceste 5 minute putem avea ganduri triste, un dialog intern despre nefericire, despre lucrurile care nu au mers asa cum ne-am dorit, despre aplicarea de etichete mentale pentru tot ceea ce s-a intamplat de-a lungul zilei si modul in care ne-a afectat negativ, precum si cu referire la persoanele care ne-au suparat sau dezamagit de-a lungul zilei. Gandind in acest fel nu facem decat sa ne imprimam subconstientul cu urmatoarele mesaje: imi este frica, sunt nefericit, sunt frustrat, sunt pesimist, imi merge rau, nu sunt suficient de …  
Subconstientul nu este capabil sa faca diferenta intre ganduri si realitate, drept care preia aceste mesaje ca fiind o forma normala de a fi si le transpune in modul de manifestare al fiecarei zile cand, suprinzator, ne vom simti (din nou) exact cum am gandit. Intram astfel intr-o ciclicitate care se perpetueaza zilnic.
Conform lui Neville Goddard, „orice pastrezi in constient inainte de culcare, reprezinta expresia pe care o manifesti in cele 2/3 de viata constienta pe pamant. Nimic nu te impiedica sa iti realizezi obiectivele, cu exceptia esecului personal de a simtii ca esti deja ceea ce iti doresti sa fii, sau ca ai deja ceea ce iti doresti sa ai. Subconstientul tau va materializa ceea ce iti doresti doar atunci cand te simti ca si cum toate dorintele tale sunt deja indeplinite”.
(text original „Whatever you have in consciousness as you go to sleep is the measure of your expression in the waking two-thirds of your life on earth. Nothing stops you from realizing your objective save your failure to feel that you are already that which you wish to be, or that you are already in possession of the thing sought. Your subconscious gives form to your desires only when you feel your wish fulfilled”).
2. Alegand sa dezvolti un nou obicei si sa iti insusesti sentimentul dorintei indeplinite.
– Aliniaza-te cu sursa si energia universului.
– Gandeste numai la prezent – eu sunt sanatos, eu sunt recunoscator etc). Gandeste-te doar la ceea ce iti doresti si ceea ce te poate face fericit.
– Inchipuie-ti sentimentul si starea de bine generate de indeplinirea a ceea ce iti doresti. Intra in aceasta stare si vizualizeaza-te acolo.
– Fi recunoscator pentru starea de bine generata de aceste ganduri.
Neville Goddard ne spune ca „sentimentul care deriva din raspunsul la intrebarea <cum m-as simti daca vizul meu s-ar realiza?> este sentimentul care trebuie sa va cuprinda si sa iti capteze atentia cand te relaxezi si intri in starea de somn. Trebuie sa aveti constiinta acelei persoane care deja este, sau are ceea ce isi doreste, inainte de a adormi” (text original „the feelling which comes in response to the question <how would I feel were my wish realized?> is the feeling which should monopolize and immobilize your attention as you relax into sleep. You must be in the consciousness of being or having that which you want to be or to have before you drop off to sleep”).
Va recomand sa ascultati Neville Goddard, Sleep: The Door-way to the unconscious
Intelegem asadar de ce exista atat de multe forme de mediatii de seara, si de ce Louise Hay a promovat foarte mult importanta meditatiei si afirmatiilor pozitive ascultate seara inainte de culcare, inclusiv cu recomandarea clara ca daca adormi in timpul ascultarii, ele vor fi „inregistrate” de catre subconstient chiar si in stare de somn.  Meditatia de seara are rolul de a calma atat mintea cat si corpul. Aproximativ 35-50% din populatia lumii resimte simptome de insomnie, principala cauza a problemelor de somn fiind prezenta grijilor si stresului, gandurilor negative pe care le avem inainte de culcare. Meditatia are rolul de a ne ajuta sa preluam controlul asupra sistemului nervos autonom, sa activam glanda pineala, responsabila de secretia de melatonina (noaptea) si de serotonina (ziua), melatonina fiind hormonul necesar somnului profund.
Va las de asemenea link-uri catre:
Dr. Wayne W. Dyer Rugaciune – meditatie pentru cele 5 minute inainte de somn https://www.youtube.com/watch?v=C–2iDDntT0
Louyse Hay – meditatie relaxanta pentru somn https://www.youtube.com/watch?v=E-Q-EsgS_mk
Meditatia ghidata plutind printre stele

Tu cum te pregatesti pentru intrarea in starea de somn?
Articol scris de Andreea Ivana
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *