Nucile, mai sănătoase decât uleiul de măsline

5 NUCI PE ZI vă ţin arterele flexibile, inima sănătoasă şi previn apariţia atacului vascular cerebral, arată un studiu realizat de cercetătorii americani de la Barcelona’s Hospital Clinico, apărut în publicaţia “American College of Cardiology”. Specialiştii citaţi de BBC News ne sfătuiesc să consumăm nuci, mai ales după o masă bogată în grăsimi animale, pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urmă le au asupra organismului.

Nucile, mai sănătoase decât uleiul de măsline!

Cercetarea a constat în monitorizarea a 24 de adulţi, jumătate dintre ei cu un nivel normal al colesterolului, iar cealaltă jumătate cu nivel ridicat. Participanţii la studiu au primit două porţii de salam bogat în grăsimi şi brânză, pe care le-au consumat la un interval de o săptămână. La una dintre porţii, cercetătorii au adăugat cinci linguriţe de ulei de măsline, iar la cealaltă, miezul a opt nuci. Testele au arătat că atât uleiul de măsline, cât şi nucile au ajutat la reducerea inflamaţiilor din artere care apar brusc după o masa bogată în grăsimi saturate și care, în timp, favorizează întărirea arterelor şi măreşte riscul unor boli de inima şi al atacului vascular cerebral. Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de măsline, nucile au mai ajutat şi la menţinerea elasticităţii şi flexibilităţii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului.

Nucile tratează tulburările de ritm cardiac. Consumate după fiecare masă, nucile împiedica îngroşarea arterelor şi previn bolile de inimă.

Cercetătorii au mai observat cum acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburări ale ritmului cardiac. Au prevenit pe participanţii la studiu că pot mânca absolut tot ceea ce doresc, cu condiţia să consume şi nuci. Acest lucru demonstrează că, grăsimile protectoare din nuci înlătură efectele grăsimilor saturate din dietă, pe când o grăsime neutră, precum uleiul de măsline, nu are un rol atât de important”, afirma Robert Vogel, profesor la University of Maryland, Baltimore. Pentru că sunt elastice, arterele se pot întinde atunci când fluxul sanguin se îmbunătăţeşte. Consumul de grăsimi întrerupe producerea de oxid nitric de către “căptuşeala” arterelor, necesar pentru menţinerea flexibila a vaselor de sânge.

Nucile mai conţin antioxidanţi şi arginină, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul nitric.

Combinaţi nucile cu legume şi pâine…

Nucile şi alunele pot înlocui majoritatea nutrienţilor animali în cazul persoanelor vegetariene. Printre nutrienţi se numără cele mai multe vitamine B, fosforul, fierul, cuprul, potasiul şi proteinele. Ca mai toate proteinele din surse vegetale, cele din nuci şi alune sunt inferioare calitativ celor animale. Cu toate acestea, în combinaţie cu pâine, cereale şi leguminoase (mai ales soia şi linte) se poate obţine gama întreagă şi echilibrată de aminoacizi esenţiali.

Sursa articol Holisterapia

4 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *