Pot să mă simt și rău renunțând la GLUTEN?

Nu cu foarte mult timp în urmă, „protocolul autoimun (dieta AIP)” era un termen necunoscut pentru ceea ce, în medicina funcțională, era cunoscut ca „dieta de eliminare și provocare”. Astăzi, AIP este un instrument bine cunoscut în managementul autoimunității, mii de pacienți cu afecțiuni diverse autoimune îl folosesc cu succes, pentru a-și recupera sau echilibra sănătatea.

Cu toate acestea, în timp ce mulți se simt mai bine în AIP, unii nu se simt atât de bine, iar alții chiar se simt rău. Este frustrant să începi o provocare atât de mare, care ar trebui să îți ofere rezultate uimitoare, în schimb, să-ți dea o stare deloc satisfăcătoare. Dacă acesta este situația și în cazul tău, ”nu aruncați prosopul sau nu dați vina pe Protocol!” Dacă înțelegeți ce cauzează această problemă, mai apoi, aceasta vă poate ajuta să identificați alte probleme de sănătate, care ar putea necesita această abordare.

 

De ce nu funcționează Protocolul AIP pentru mine?

Uneori, acea mare schimbare se poate simți minunat, aduce clar beneficii. Dacă ai o sensibilitate la gluten sau lactate, de exemplu, corpul tău îți va mulțumi pentru ușurarea inflamației. S-ar putea să fi fost obișnuit să mânânci o mulțime de carbohidrați procesați (pâine, paste, produse de patiserie etc.), zaharuri și cofeină, precum și gluten, lapte și cereale. Eliminarea acestor alimente dintr-o dată poate fi un șoc fizic și mental, iar unele reacții de la început sunt normale, se pare. Cu toate acestea, dacă sunteți pe AIP de o lungă perioadă de timp și vă simțiți tot mai rău și dezvoltați noi sensibilități alimentare, este timpul să investigați și alte posibilități, să cereți ajutor mai departe, ajutor de specialitate. Protocolul AIP are rolul de a vă ajuta să găsiți la care alimente aveți o reacție imună la și apoi să ajustați acolo. Acesta nu a fost niciodată conceput ca un singur remediu – ci pentru condiții de sănătate cronice și complexe care trebuie urmate pentru tot restul vieții.

Iată câteva motive pentru care se poate să te simțiți mai rău, odată cu eliminarea din dietă a unuia dintre factorii inflamatorii, precum este GLUTENUL, în provocarea noastră.

 

O dietă cu fibre mai multe în dieta zilnică, decât înainte…

Majoritatea persoanelor nu mănâncă suficiente fibre, pentru că nu au suficiente legume în dieta lor. AIP este constituit din fibre multe și legume! Pentru cei care au intestinul deja compromis, această schimbare poate cauza efecte nefavorabile. Efortul pentru vindecarea intestinului permeabil și utilizarea terapiei nutriționale poate ajuta la îmbunătățirea integrității intestinului și integrarea fibrelor în dietă zilnică. Însă, procesul de refacere a bietei, de permeabilitate intestinale, necesită stăruință și timp, răbdare… În timp s-au înrăutățit lucrurile, cu timp le reglăm mai apoi!

Drojdia, bacteriile și paraziții mor…

Mulți oameni cu funcție intestinală perturbată au drojdii dăunătoare, bacterii și alte infecții parazitare. AIP elimină excesul de carbohidrați procesați și gluten. Schimbarea dietei, poate avea efect rapid asupra acestor infecții, provocând simptome bruște și inconfortabile. Acest lucru este valabil mai ales la pacienții cu constipație sau detoxifiere hepatică slabă. Sprijinirea eliminării corecte și a detoxifierii hepatice te poate ajuta prin această eliminarea de gluten și carbohidrați procesați din dieta ta.

 

Scăderea zahărului din sânge și oboseala suprarenală…

Raportul macronutrienților – proteine, lipide, glucide – poate arăta mult mai diferit decât înainte. La început, multe persoane ce intră în provocare, pot ajunge cu simptome de scădere a glicemiei și cu oboseală suprarenala până când se adaptează la o dieta cu carbohidrați mai mici și ajustează ratele de proteine ​​și grăsimi pentru a fi mai bine susținute. Scăderea cantității de zahăr din sânge, odată cu renunțarea la carbohidrați procesați și gluten este cauzată de faptul că, nu se consumă suficiente calorii, nu se mănâncă destul de frecvent sau se consumă prea mulți carbohidrați și dieta nu conține suficientă proteină și grăsimi sănătoase. Mulți oameni se simt mai bine odată prin schimbarea acestui echilibru. Am avut o nevoie mai mare de proteină, încă din primele zile ale provocării am simțit asta. Reglarea dietei s face pas cu pas, în fiecare zi putem aduce noi conștientizări și înțelegeri despre ce se întâmplă și am putea face mai bine d mâine!

Dacă suferiți de variații ale IG, de scădere a zahărului din sânge, este recomandat să mâncați la fiecare două – trei ore (sau chiar mai des, dacă este necesar!), până când aceste valori din sânge, ce dau stări fluctuante de stare și energie,  sunt stabilizate. Pentru unii, aceasta poate dura câteva luni. 

Ce se poate face concret, legat de alegerea hranei?

  • Asigură-te că vei consuma un mic dejun bogat în proteine ​​și grăsimi sănătoase și scăzut în zaharuri și carbohidrați;
  • Evită fructele dulci, care pot ridica nivelul zahărului din sânge;
  • De asemenea, este important să examinezi ce altceva poate declanșa glicemia ridicată sau problemele suprarenale (reacțiile autoimune, problemele legate de cogniție, o infecție virală cronică sau hipoglicemia cronică ridicată).

 

Retragerea Opioidului…

Digestia glutenului și a produselor lactate produce opioide – exorfine, produse chimice asemănătoare morfinei. Unii oameni sunt foarte sensibili și chiar imuni la aceste opioide. Eliminarea glutenului și a laptelui poate provoca reacții cu simptome precum depresia, letargia, agitația și furia. Aceaste reacții pot fi intense pentru unii dintre noii. Creșterea numărului de opiacee în moduri sănătoase poate ajuta la tranziție, însă pur și simplu va exista o vreme de disconfort de câteva săptămâni.

 

Ajustări în substanțele chimice ale creierului legate de dispoziție…

Dietele cu conținut ridicat de zaharuri și carbohidrați procesați pot contribui la dezechilibre ale neurotransmițătorilor creierului – dopamina și serotonina. Ambele substanțe chimice joacă un rol în starea noastră de spirit, motivație și simț al stării de  bine. O schimbare bruscă a nivelului neurotransmițătorilor creierului poate avea ca rezultat schimbări de dispoziție, comportament și personalitate. Dieta tip AIP permite carbohidrați pe bază de plante, cum ar fi cartofii dulci sau fructele cu conținut scăzut glicemic. Dacă ai fost obișnuit cu o dietă bogată în carbohidrați, poate fi necesar să întrerupi încet această provocare, pentru a reduce din aceste efecte. Ești trist și nefericit? Poate fi, este explicabil… Te simți depresiv și letargic? Și asta poate fi de înțeles… Pornește cu pași mai mici, dar pornește-te! Mai ales tu, ai nevoie de această schimbare majoră, în timp! Amintește-ți și asta…

 

Insomnie și anxietate…

În timp ce o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați calmează foarte mulți oameni, unii însă încep să dramă mai rău, au insomnii și anxietate. Da, asta se poate întâmpla dacă carbohidrații sunt coborâți prea drastic și prea repede din dieta zilnică. Dacă acest lucru este valabil și pentru tine, experimentează consumul de carbohidrați din pâine din hrișcă – de exemplu! -, pentru a consuma o cantitate care să te ajuta să dormi, dar care nu va scadea zahărul din sânge, așa cum poate ți-ai dori. Este foarte important, atunci când schimbi ceva, când scoți ceva, să aduci în schimb ceva valoros, de susținere. Eu am consumat mai multă pâine din hrișcă, poate și 3 felii/zi, pentru a-mi reduce nevoia de proteină animală. Era un dezechilibru de altă natură, dar pomenesc de el pentru a întări argumentul prezentat mai sus. 

 

Intoleranța histaminei…

Multe persoane cu funcții intestinale perturbate experimentează reacții la alimente maturate sau fermentate, care sunt bogate în histamine . Acestea pot include erupții cutanate, dureri de cap, nas înfundat, anxietate și multe altele. Evitați aceste alimente pe măsură ce vă vindecați intestinele și veți descoperi probabil că le puteți include mai târziu în alimentație.

Oamenii pot dezvolta intestin permeabil dintr-o varietate de motive și este important să se abordeze cauzele care stau la baza inflamației intestinului. Aceasta poate fi o situație complexă care necesită eforturi dedicate pentru a vă relaxa. Găsiți o perspectivă pozitivă și un sistem de consiliere.

 

Este important să se abordeze aspectele mentale și emoționale ale unei astfel de schimbări importante în domeniul alimentației. Ceea ce mâncăm este un factor important în viața noastră socială alături de prietenii și familie. O dietă limitată poate provoca sentimente de singurătate sau resentimente în situațiile sociale. Acest lucru este de înțeles la început, dar sănătatea oamenilor se îmbunătățește și se obișnuiesc să mănânce într-un mod care îi va face să se simtă mai bine, această ajustare devine mai ușoară. Exersarea unei perspective pozitive și dezvoltarea unui sistem de sprijin sănătos vor contribui mult la acest proces. Schimbările inițiale sunt cele mai grele, dar dacă le poți suporta, efortul a meritat.

 

Ca și fundația unei case care are pereți, încăperi și un acoperiș, această provocare de eliminare a glutenului este precum o temelie pe care se poate dezvolta o stare de sănătate îmbunătățită. Exact așa poate fi pentru unii dintre noi!

O astfel de dietă ajută la: 

  • îmbunătățirea sănătății intestinului, 
  • pentru a construi o densitate nutritivă adecvată, 
  • pentru a determina sensibilitățile alimentare, 
  • Pentru a regla zahărul din sânge 
  • pentru a reduce inflamația, 
  • pentru a echilibra hormonii și de a regla sistemul imunitar. D

Așa cum am spus și la începutul acestei provocări, o spun și acum, la finalul celor 30 de zile: să vezi de tine, să faci alegeri nutriționale conștient, să ai feedback de la corpul tău este una dintre cele mai frumoase și valoroase explorări din viața aceasta. Poate că este cea mai frumoasă călătorie prin spațiu! Să știi de tine, să te cunoști, să faci alegerile care-ți dau o stare de bine și sănătate este pentru mine marea provocarea din această viață. ”

Cunoaște-te pe tine însuți” și ”Fii tu primul și cel mai bun medic pentru tine”, ambele împletite cu năzuința binelui, sunt parte din munca mea cu oamenii și parte din năzuința mea de viață. 

Să ne ajute Dumnezeu pe toți!

Sursa informații protocol AIP: https://drknews.com/aip-diet-feel-worse/

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *