Zahărul, ”drogul alimentar” (1)
„Zahărul alb este dulce, delicios, este atât de bun și totuși, trebuie să-ți mărturisesc că zahărul este un drog ce dă dependență!” Dr. Llaila O. Afrika
Pofta de ceva dulce trădează ”dependenţa de dulce – dependența de zahăr”, iar dependenţele nu ne fac bine. Mai devreme sau mai târziu, orice fel de dependența va avea ca urmare declanșarea unei disfunții organice sau sistemice. Ne este îngăduit să greșim, să repetăm accidental și conștient greșeli, este adevărat. Dar, se pare că nu ne este permis să trăim în ignoranță și supus greșelilor, inconștient de propriile alegeri, fără să fim afectați în timp.
Zahărul, în cantităţile în care este consumat astăzi, este toxina ce stă la baza multor afecţiuni, de la probleme cardiace la cancer, afecțiuni ce ucid un număr foarte mare de oameni. Aceasta este concluzia la care a ajuns, în urma a numeroase studii efectuate în ultimii ani, dr. Robert Lustig, specialist în endocrinologie şi obezitate infantilă. Lustig este profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii din California, una dintre cele mai prestigioase şcoli de medicină din SUA. Lustig spune că zahărul este o „toxină cronică”. „Există trei tipuri de toxine. Primul e dat de substanţele precum cianura, care sunt letale pentru oameni într-o concentraţie de o parte la un milion. Arsenicul şi plumbul reprezintă al doilea tip şi ucid atunci când reprezintă 30-50 de părţi la un milion. Cel de-al treilea tip, între toxinele cronice, este reprezentat de acele substanţe care devin letale la concentraţii de câteva mii de părţi per milion. Printre acestea se numără vitamina A, vitamina D, fierul şi fructoza (zahărul)”, explică el.
Știați că…
Un experiment realizat pe copii școlari, a evidențiat un procent de 10-30% a coeficientului de inteligență mai ridicat la copii la care nu le este administrat zahărul în alimentație, față de cei care aveau această libertate sau opțiune înșelătoare? O libertate care fură din acuitatea, atenție, putere de concentrare și, în cele din urmă, din viziunea și creația unui copil.
„Industria alimentară cheltuieşte miliarde de euro pentru promovarea alimentelor junk food (n. r. − chipsuri, dulciuri rafinate etc.) şi a răcoritoarelor dulci, promovare care ţinteşte cei mai vulnerabili membri ai societăţii, cel mai adesea copiii“, subliniază medicul cardiolog Aseem Malhotra, din Londra, directorul ştiinţific al campaniei „Acţiune împotriva zahărului“, citat de publicaţia britanică „The Guardian“.
Zahărul este un element complet străin organismului, pe care acesta, încă de la ingerare, se chinuie să-l îndepărteze. Odată pătruns în organism, ajunge cu uşurinţă în intestinul subţire şi de aici în sânge, pe care îl acidifică şi dă starea de hiperglicemie. Automat simţim o stare de excitare fizică şi psihică, pancreasul primid un şoc şi secretă mai multă insulină decât în mod normal, cu consecinţe în scăderea, sub medie, a zahărului din sânge, ulterior. Starea de excitabilitate şi de creştere energetică este astfel falsă, în 15 minute instalându-se oboseala psihică, odată cu scăderea bruscă a glimeniei din sânge, la fel de bruscă ca şi creşterea ei, rezultând hipoglicemia. Pe lângă starea de oboseală psihică, deranj al pancreasului (care, parcă ar fi biciuit, aşa se simte la consumul de zahăr!), este afectat şi ficatul, care îşi transferă o parte din rezerva de glucide în sânge. Dragii mei, astfel de alternanţe epuizează mai mult decât vă puteţi imagina sistemul nervos, prin chimia substanţelor angrenate acestor procese de metabolizare a zahărului artificial (alb sau brun).
”O sursă de calorii complet inutilă pentru organism“… Aşa a fost numit recent zahărul de medici de nivel internaţional care, observând la cabinet tot mai mult, pe zi ce trece, efectele unei alimentaţii bogate în dulciuri rafinate, s-au hotărât să-şi unească forţele împotriva acestui aparent inofensiv „sabotor“ al sănătăţii. Mişcarea lor poartă numele „Acţiunea împotriva zahărului“ şi se încadrează în tendinţa mondială, susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de a limita cu toate mijloacele posibile consumul de zahăr al populaţiei.
Știați că…
Sfecla de zahăr se compune din peste 50 de constituienți cunoscuți, iar zahărul numai dintr-unul – zaharoza?
Şi, ce este mai bun pe lumea aceasta decât ciocolata, ar zice unii dintre noi? Nimic, ar spune mulţi, aş putea spune chiar şi eu, cu toată asumarea (din păcate pentru mine!). Suntem sau nu suntem conştienţi de obiceiurile noastre şi nu încetăm a ne deprinde de cele mai puţin sănătoase, până nu primim un semnal de la trupul nostru, mai discret sau mai profund cum că ceva nu funcţionează corespunzător. Şi atunci, ar fi bine şi înţelept, ca măcar de atunci să schimbăm ceva.
Știați că…
Iubitorul de dulciuri este chinuit mereu şi de sete şi de foame?
Apa este cerută de organism pentru îndepărtarea corpului străin, zahărul!!!, pentru o eliminare a toxicităţii produse de acesta. Zahărul este distrugător de enzime, minerale şi vitamine, de el fiind responsabile apariţia multor boli, cum ar fi dereglarea tensiunii arteriale, diabetul, cancerul, schizofrenia şi alte dezechilibre mentale.
Astazi, psihiatria a ajuns să lucreze mână în mână cu un regimul nutrițional optim, iar în cazul aplicării unui tratament psihiatric, unui pacient de schizofrenie, mai înâi de toate îi este aplicat un test GTT (glucoza tollerence test), ceea ce confirmă rolul zahărului în tulburarea unor boli mentale.
Zahărul este un mare păcălitor de stare, deloc aliatul nostru de sănătate! Dacă aveţi poftă de dulce, mare grijă la stările voastre psihice, la echilibrul din viaţa voastră, acesta poate fi pus în pericol.
Ce poate provoca consumul de zahăr?
- provoacă diabetul;
- dereglând metabolismul colesterolului, favorizează depunerile de colesterol pe pereții arterelor și venelor de sânge;
- îngreunează activitatea cardiacă, supunând-o la activitate suplimentară, îmbolnăvind-o;
- pentru a fi metabolizat, zahărul fură din rezervele organice de Ca, Cr, Vit B, Mg, enzime;
- provoacă aciditate sângelui atunci când se creează și o stare de hiperglicemie și are loc reținerea apei în corp;
- este un agent care creează și întreține inflamațiile în corp;
- poate distuge vitmanie și enzime specifice corpului, de aici și dispoziția către maladia numită cancer;
- problemele dentare, cariile, atât de răspândite în rândul copiilor, au ca și cauză determinantă consumul de zahăr;
- 40%din cantitatea totală de glucide de peste zi este folosită de către sistemul nostru nervos, iar o aprovizionare cu un astfel de constituent este total nefavorabilă atunci când este un obicei de zi cu zi sau un evident mod de a te hrăni, cu dulciuri ce conțin zahăr. Depresiile sunt cauzate, dpdv al regimului de viață și cel nutrițional, de lipsa apei – adică o foarte slabă hidratare a corpului – , un somn nesatisfăcător și de un consum exagerat de zahăr;
- acidul glutamic este esențial creierului nostru, iar vitamin B joacă un rol cheie în activitatea acesuia. Aceasta este produsă în intestin, sub acțiunea unei bacterii simbiotice, asupra căreia zahărul are efecte letale, stocul de vitamina B, în cazul unui consum regulat de zahăr, va scădea și apoi urmările…
- puterea de concentrare, acuitatea memoriei și randamentul cognitive sunt toate scăzute de un consum de zagăr, zi de zi;
- dpdv alimentar, zahărul este unul dintre cel mai puternice droguri, putându-se ajunge la toxicomanie.
„Zaharul nu este altceva decat o chimicala. Se ia sucul sfeclei sau trestiei (de zahar) se rafineaza pana ramane melasa, apoi se obtine zaharul brun si in final rezulta doar niste ciudate cristale albe.”— William Dufty, autorul cartii Sugar Blues
Ca un rezumat concis ale celor spuse mai sus, am putea concluziona astfel: un consum regulat al zahărului poate predispune spre 4 mari ”sindroame”:
- Sindromul psihoneurologic, manifestat prin toleranța scăzută la zgomot, incapacitatea de concentrare, nervozitate, slăbirea memoriei, deprimare, apatie, oboseală, insomnia, scăderea randamentului personal și professional. Sunt multe voci actuale din cercetarea medicală care afirmă că zahărul este implicat în apariția schizofreniei…
- Sindromul digestive constă în anorexie pronunțată (lipsa poftei de mâncare), hipo- sau anaclorhidrie, prelungirea timpului de evacuare a stomacului, constipație etc.
- Sindromul cardiovascular manifestat prin palpitații, dilatarea venelor, tahicardie, hipertensiune și variații ale acesteie în valori maxim-minim.
- Sindromul dinților cariați. Consumul de zahăr este recunoscut ca și punct de pornire în problemele dentare, începând cu vârste foarte fragede. Creșterea acidității și crearea acestui mediu prin cosumul de zahăr favorizează apariția plăcii bacteriene și a cariilor dentare.
„Zahărul este fara indoiala ucigasul nr.1 din istoria umanitatii – mult mai letal decat opiul sau radiatiile radioactive” — Sakurazawa terapeut japonez
https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
Bibliografie:
Patrick Holford – Ești ceea ce mănânci
Virginia Faur – Cât de puțin se cunoaște omul pe sine
http://www.descopera.ro/stiinta/9501212-zaharul-toxina-care-ne-poate-ucide
Urmăritori & Pingbacks
[…] zaharul si zaharina, ca si indulcitori; […]
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!