Ce însemnnă Sărbătoarea de Paști pentru tine?

În această săptămână, ”cea a patimilor” cum spunem în cultura creștină, mi-a venit chiar de luni în minte faptul că trăiesc o săptămână cu semnificație. Nu știu multe să-mi spun despre asta, iar în propria mea simțire de mă încred prea mult, s-ar putea să fie deaprte de adevăr. Astfel, m-am rugat și m-am gândit, ”oare ce înseamnă această Sărbătoare de Paști, mai adânc în cunoaștere?” Rațional, prin liniștirea minții, m-am tot întrebat zilele acestea despre ce e vorba…

Ce e în sufletul meu, în această perioadă? 

Ce gânduri sau semnificații îmi vin în minte atunci când mă gândesc la aceste Sfinte Sărbători de Paști?

 

Nu știu ce simți tu, dar pot să-ți spun din prorpia-mi cercetare că, până nu te pui adânc în stare de liniște interioară, până nu relaxezi mintea și cauți acea stare de prezență și atenție fiind deschis către cele ce vin către tine, e practic imposibil să simți ceva întru adevăr despre semnificația vremii ăsteia. Greu este să-l auzi pe Dumnezeu sau să fii inspirat de El, dacă nu ai liniște în minte și deschidere în suflet. Nu auzi nimic. Te auzi doar pe tine și gândurile tale… Iar asta înseamnă doar propria experiență, e doar o formă de adaptare la mediu, excelent realizată de propiria minte, și atât.

Ce am descoperit, fiind cât am putut eu de atentă, zilele acestea?

În primul rând, am încercat să stau departe de multă mâncare, evitând anumite energii care să-mi împovăreze starea. Știți, cei care ați încercat, câtă claritate ai atunci când bei doar apă peste zi, cât de curat/ușor/integrat te simți, nu-i așa?

Apoi, am încercat să fac totul cu stare maximă de atenție/prezență/deshidere. Am căutat permanent să mă găsesc ”aici și acum”, și atât! Și apoi, mi-au venit pe rând aceste gânduri…

 

Ce simți și cum te simți de Paști?

…în Sfintele Sărbători de Paști este vorba despre curățirea minții, a gândului, despre o anume stare de eliberare. Ordinea minții și disciplinarea gândului ne aduce claritate și viziune, ne aduce curățenie.

 

…în Sfintele Sărbători de Paști este vorba despre curățenia omului și deschiderea lăuntrului său luminat. Ai nevoie de anumite schimbări făcute într-un parcurs controlat, ca să poți ajunge măcar să vezi o luminiță, pe undeva, înafara văzului… „Dă-mi mie haina luminoasă Cela ce Te îmbraci cu lumina ca și cu o haină”.

 

…în Sfintele Sărbători de Paști este vorba de credință, despre puterea dată de această, că toate le dobândești cu un rost, din toate poți crea cu rost, și toate îți sunt de folos. Primește-le, fii vrednic de fiecare cruce prin puterea de a o purta și încrederea în ce îți aduce ea.

 

…în Sfintele Sărbători de Paști este vorba despre puterea de a te depăși, prin felul în care reușești să te dăruieși. Întotdeauna ne depășim prin credință și ne dăruim prin iubirea către ceilalți. Ce simplu pare, însă, asta da provocare!

 

…în Sfintele Sărbători de Paști este vorba despre realitate, despre felul în care discernem Cerul de pământ, despre felul în care înțelegem adevărul din inimile noastre. Este acea stare de transformare, curățare, reînvirea fiecăruia dintre noi, odată cu lumina ce-o primim. Doar să avem puterea de a o vedea nu cu ochiul trupului, ci cu ochiul sufletelor noastre…

 

…în Sfintele Sărbători de Paști este vorba despre siguranță, despre felul în care înaintăm în viețile noastre, spre cele de trăit și dobândit aici, spre cele dinspre viața veșnică. E greu să vorbești despre veșnicie când mintea-ți e preocupată mai mereu cu detaliile unei bune vieți pe pământ și nu mai ai timp de contemplație, de rugăciune sau de privit Cerul, din când în când…

 

…în Sfintele Sărbători de Paști este vorba despre bucurie, iar aici nu am puterea să scriu mai mult… E doar atât în mintea mea, acum, acest gând al BUCURIE!

 

”Să ne aflam așa cum suntem…”

Se impune așadar, ca fiecare dintre noi să ne punem problema propriei vrednicii, în aceasta angajare pe care o avem nu cu un Domn pământesc, care să le ofere putere lumească urmașilor săi, ci cu un Domn al Dragostei, în care iubirea și dăruirea sunt legile de biruință asupra vieții veșnice.

 

SĂRBĂTORI CU BUCURIE!

Hristos a Înviat!

 

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *