Ce înseamnă Crăciunul pentru tine?

Fiecare dintre noi are o înețegere personală asupra acestei sărbători. Știm și simțim ceva magic, cu siguranță, atunci când ne gândim la Crăciun. Fiecare ar putea povesti multe întâmplări petrecute în timp, din această perioadă magică, anumite emoții fiind legate de mirosul, frigul sau albul imaculat al zăpezii, căldura din case și iubirea celor din jur.

Crăciunul este bucurie!

Pentru unii dintre noi, Crăciunul înseamnă o mare sărbătoare, una a bucuriei, Nașterea Mântuitorului nostru, Iisus Hristos. În cultura noastră creștină, sărbătorim pe 25 decembrie o zi semnificativă, încununată de ceremonia mesei din această zi. Punem pe masă mâncăruri alese, prilej de petrecere, voie bună și bucurie. Mai ales pentru cei dintre noi care am ținut și postul premergător acestei sărbători, masa din ziua de Crăciun este o mare binecuvântare.

Pentru alții, ziua de Crăciun înseamnă mirosul de brad, luminat și împodobit cu eleganță și cadourile frumos împachetate și ele, sub bradul de Crăciun. Plăcerea de a te bucura cu cei dragi de aceste obiceiuri, cu mirosul de brad, de cozonac sau vin fiert cu scorțișoara, toate  acestea poate însemna Cărciunul.

Câteva zile libere în care te bucuri de relaxare. Pleci într-o țară exotică, da, poate că pentru unii dintre noi și acesta poate fi o opțiune de Crăciun. Pleci cu iubitul/iubita ta sau poate sunteți o trupă faină de tineri, care doresc să încerce un alt fel de a petrece această perioadă, mai puțin tradițional, de ce nu!

Pentru mulți dintre noi, Crăciunul înseamnă și tradiție. Crăciunul înseamnă întoarcerea la locurile natale, la casă bătrânească de la țară, la tradiție și la momentele tainice petrecute în copilărie. Căldura din case și din inimile noastre, oamenii dragi în jurul mesei, cu toate bucatele alese, de sărbătoare. Ce poate fi mai desăvârșit de atât?

Sunt și cei care se bucură de răsfățul delicioaselor preparate tradiționale ale bucătăriei românești. Așteaptă cârnatul de porc, cozonacul cu nucă, sarmalele, friptura de porc sau curcan. Nu lipsește nici salata de boeuf, piftia sau vinul roșu, fiert cu scorțișoară. Aceștia sunt gurmanzii care au bucuria sărbătorilor, petrecerilor cu mese mari, întinse…

Curios, dar pentru unii dintre noi, Crăciunul înseamnă colinde, înseamnă muzica sfântă din această perioadă de an. Fetița mea, pe 3 decembrie și-a adunat cd-urile cu colinde și mi-a spus: ”vreau să pun în fiecare zi colinde, pentru că doar în decembrie mă pot bucura de asta!”

Oricum am privi sau simți Crăciunul, pe toți ne animă aceeași stare, BUCURIA. Mai apoi…

Crăciunul este și despre A DĂRUI și A PRIMI!

Dăruim celor dragi, împachetăm frumos și migălos fiecare cadou ”gata de pus sub brad”. Iar, ce-i mai frumos parcă este dăruirea zâmbetelor, a afecțiunii și iubirii între noi. Dăruim, ne dăruim celor din jur! În ultimul timp, am auzit tot mai mulți care, în această perioadă, dăruiesc și celor ce sunt lipsiți de speranța vreunui dar. Fiecare adună cele de prin casă, ce pot fi dăruite și le trimit către cei nevoiași. Fac cadouri copiilor săraci ori singuri, bătrânilor din azile sau familiilor cu situații grele. Fiecare dintre noi, dacă ne-am gândi să facem daruri, sau măcar unul, pentru cineva care trăiește cu mai puțină speranță, câtă bucurie am răspândi în jur… 

Crăciunul este conectare și iubire…

Crăciunul mai înseamnă și conectare, comuniune, priviri calde și nestingherite ochi-în ochi, suflete către suflete. Câtă bucurie ne poate aduce o poveste spunsă în dimineața de Crăciun, privind în ochi pe cineva drag, cu o cană de ceai cald în mână sau cu un vin fiert! Tainic, adânc, momente de deschidere și conectare, care rămân adânc întipărite în sufletele fiecăruia dintre noi. Îmi aduc aminte de un astfel de moment, când, în a doua zi de Crăciun mama a pregătit o ciocolată caldă și ne-am privit mult timp în ochi… M-am pierdut în ochii ei cristalini albaștrii, câtă iubire am simțit… Mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta!

Pentru mine Crăciunul înseamnă magie! 

De la colindele pe care le ascult neîncetat, până la găsirea cadourilor pentru cei dragi, împachetarea cu migală și dragoste, totul este o poveste! Ador să ofer cadouri drăguț împachetate, doar simpla lor construcție mă face să zâmbesc, gândindu-mă la clipa în care persoana draga va deschide cadoul. 

De ce mai iubesc de Crăciunul?

Pentru că sunt împeună cu familia și ne bucurăm de clipa Nașterii Mântuitorului nostru, Iisus Hristos. Să mâncăm cozonac cu nucă și stafide, să bem un pahar de vin cald cu scorțișoară, să cântăm colinde în jurul bradului plin de luminițe aurii. Toate aceste detalii, compun o poveste… Povestea de Crăciun!

Eu încă, cred în Măș Crăciun? Oare, mai crezi și tu?

O poveste magică să ai și tu de Crăciun!

5 raspunsuri
  1. Ionel
    Ionel says:

    Un articol foarte frumos și scris cu sufletul..Îți doresc toate cele bune,Lavinia,Sărbători fericite ,alături de cei dragi…
    ps.Sper să nu te superi,am luat acest articol ,pe site-ul meu cu link spre site-ul tău,cu mulțumirile de rigoare…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *