Cum controlezi senzația de foame scăpată de sub control?

Foamea este unul dintre acele mesaje chimice clare și extrem de puternice pe care corpul le trimite la creier. Această senzație ar trebui să apară doar la câteva ore bune după ultima masă și nu imediat după ce te-ai ridicat de la masă. Nici luarea unei gustări între mese nu ar trebui să antreneze dorința sau nevoia alteia și, tot așa. Din păcate, la foarte mulți există senzația de foame chiar dacă nu există nevoia de hrană!

Dacă situația este una acută, treci printr-o perioadă stresantă sau viața te încearcă, într-un fel sau altul, poți fii atent la tine și ”3 pași” te pot ajuta, ai nevoie de încredere să-i urmezi cu bine…

Pasul 1 – mai întâi, ar fi bine să devii conștient de corpul tău. Ai nevoie să înțelegi ce simte corpul, să-l asculți și să începi a intra în rezonanță cu senzațiile fizice. Da, pe scurt: ”de ce vrei al 7-lea fursec, când tu ai deja conștiința că nu-ți face bine, iar după, te vei simți vinovat și prea plin?”

Pasul 2conștientizarea emoțiilor este următorul pas. ”Pe cine mă răzbun, ce vreau să obțin, ce substituie al 7-lea fursec?”

Pasul 3să devenim conștienți de alegerile noastre. Nu forțăm niciodată rezolvarea unei probleme sub presiune, dar putem miza pe schimburi făcute conștient, pe alegeri în urma primilor doi pași făcuți deja. În loc de orice altceva de mâncare, iată ce-ți poate veni în ajutor:

  • un pahar mare cu apă, să te elibereze de tensiune, alături de 1-3 respirații profunde, schimbă chimia corpului în câteva secunde;
  • un supliment de vit. C cu propolis, poate fi și vit. C cu zinc efervescent și faci o ”limonadă de susținere!” În astfel de momente poți apela la ”regina vitaminelor”, care poate în doar câteva minute îmbunătății starea! 
  • 20 gr. ciocolată amăruie vegană, înainte să te apuci de primul fursec, e foarte important să-ți amintești asta! Creierului iubește ciocolata, cacao este plină de elemente istețe: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alaturi de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9).

Soluțiile salvatoare vin ca și miracolele, doar să putem noi a le alege și primi. Iar oamenii din jur, și ei ne pot ajuta să reușim!

Felul în care mâncăm vorbește despre felul în care ne repunem în scenă copilăria. Dacă am fost abuzați, vom abuza de mâncare. Gradul violenței sau autopedespirii este direct proporțional cu gradul violenței, pedepsirii și abuzului pe care le-am suferit cândva. Noi am învățat să ne facem rău fiindcă alții ne-au învățat și ne-au arătat cum să facem asta.

Obsesia mâncatului ne plasează direct într-un loc sigur unde toate sentimentele noastre de dezamăgire, decepțiile, tristețile și durerile noastre. Pentru mulți dintre noi, singurul spațiu ce se găsește între un individ traumatizat și ani de suferință parcurși, este instalarea unei obsesii, obsesia mâncatului compulsiv, de exemplu. Și, decât să ne recunoaștem suferința sau trauma, mai ușor este să ne lăsăm pradă obsesiei mâncării, crezând chiar că acesta este colacul nostru de salvare. Mâncarea ne salvează din nou! Așa să fie, oare?

Pornind de la corp, „schimbă-ți corpul și controlează senzația de foame scăpată de sub control!”, iar ca să-ți schimbi corpul, mai întâi trebuie să-ți schimbi povestea de viață.

Ce faci, care-i scopul și mai apoi, care este sensul din povestea ta? Avem nevoie de conștiință, de atenție și prezență în viețile noastre pentru a putea face toate aceste înțelegeri.

Mai apoi, ca-n orice poveste, avem un gând de „final fericit” și îl pornim cu simpla întrebare: „oare, cum să fim fericiți?” Găsind o cale mai bună de a fi fericit decât a mânca în exces, ajutăm corpul a reveni în mod natural la starea de echilibru, la starea lui firească. Iar corpul, odată schimbat, aduce schimbare și putere de disciplină în toate celelalte segmente de dezvoltare. Mintea poate fi mai ușor observată și direcționată, odată cu atenția fixată asupra corpului și nevoilor sale reale.

Mâncăm atunci când avem nevoie de nutrienți pentru organism. Nu mâncăm de plictiseală, lipsă de sens, stres sau „fără nici un motiv”! Pentru toate acestea, atunci când lucrurile sunt scăpate de sub control, cere ajutorul…

Articol scris și publicat aici:  REVISTA PENTRU FEMEI

2 raspunsuri
  1. Monica
    Monica says:

    La mine în condiții de stres comportamentul alimentar era exact invers. Îmi pierea pofta de mâncare și aproape mă înfometam. Eram tensionată la nivel abdominal și sistemul digestiv se bloca. Eram și destul de constipată. Fumat, cafele și alcool (nu exagerat dar prezent).
    Toate acestea au trecut, dar realizez ca schimbarea a venit odată cu atenția, înțelegerea, conștientizarea, integrarea în timp, declanșate de o problemă medicală gravă.
    Poate că și alții vă regăsiți în poveste.
    Lipsa de foame scăpată de sub control – care e părerea ta, Lavinia?
    Mulțumesc pentru sfaturi bune!
    PS. Ca o sincronicitate cu spiritul articolulului tău, azi dimineață am pregătit micul dejun pentru doi cu o mare stare de prezență, iubire și recunoștință.

    Răspunde
    • Lavinia Bratu
      Lavinia Bratu says:

      Mulțumesc pentru cele scrise… Mulțumesc!

      Apreciez mult deschiderea ta și aceste cuvinte scrise : ”…schimbarea a venit odată cu atenția, înțelegerea, conștientizarea, integrarea în timp, declanșate de o problemă medicală gravă…”

      Lipsa de foame scăpată de sub control poate duce spre afecțiuni și patologie, poate fi și un semn de afecțiune neurologică sau cognitivă.. La fel cum, poate fi și camuflată de obiceiuri ce duc spre mai puțină lumină…

      Rămânem aproape, cu bine!

      Recunoștință!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *