Clubul 5A.M.  – Robin Sharma

”De fiecare dată când te trezești dimineața devreme, odată cu zorii zilei, îți purifici caracterul, consolidezi voința și îți intensifici focul din inimă.”

Te-ai născut cu oportunitatea de a fi legendar, sau cu responsabilitatea asta. Te-ai gândit vreodată astfel? Ai fost creat să realizezi proiecte la nivel de capodoperă și capacitat să reprezinți o forță a binelui pe acestă mică planetă pe care trăim acum. Ai posibilitatea de a-ți recupera caracterul nobil într-o comunitate globală, în care marea majoritate a oamenilor cumpără pantofi frumoși și lucruri scumpe, dar rareori investesc pentru a deveni mai buni. 

Toți marii oameni ai istoriei au dăruit și nu au luat, în aceasta constă măreția acestei vieți. Faptele mărunte valorează mai mult decât mărețe intenții, iar o viață legendară se clădește cu multă năzuință și perseverența lucrurilor mici făcute zi de zi.

Marii oameni ai lumii, în oricare domeniu din care s-au auzit ”simfoniile de creștere și evoluție”, toți au început prin a-și reproiecta gândirea și a-și reinventa procesele de conșteintizare. Prin aceasta poți pătrunde acolo unde omul ce trăiește fără aceste preocupări nu poate ajunge, un univers pe care nici măcar nu-l percep, cei care nu fac schimbările la nivel conștient, cei care nu năzuiesc să-ți schimbe mintea. 

Majoritatea oamenilor ce viețuiesc astăzi pe pământ sunt realmente blocați în superficialitate, o înțelegere blocată a potențialului propriu, o cunoaștere superficială a neurobiologiei, a obiceiurilor zilnice ale celor care creează lumea și a ambițiilor, în funcție de care să-și prioritizeze existența. 

Oameni stau blocați într-o gândire neexersată, vagă și imprecisă. Prin exercițiul asupra capacitării conștiinței, zilnic se fac pași către alegeri mai conștiente și mai bune. Odată cu acestea se schimbă și rezultatele zilnice, devin mai bune, mai personale, mai adaptate. 

”Adevărul este că, iluzia siguranței este mult mai letală decât ascensiunea către măiestria personală.”

Omul capătă tot mai mult din ”victimizarea învățată”, începem să facem lucruri de mântuială, să ne mulțumim cu ce ne este familiar și să ne pierdem dorința aprinsă de a ne extinde frontierele. Intrăm și ne adaptăm în paradigma victimei, în care toți ceilalți te opresc parcă, să devii!

Limitarea a devenit o mentalitate firească pentru mulți dintre noi, o practică zilnică. Oameni cu un potențial imens rămân blocați în povești în care se limitează personal, profesional, să devină ce ar putea deveni.

”Trebuie să vă aduceți aminte că scuzele voastre sunt niște mari seducători, temerile sunt niște mari mincinoși, iar îndoielile mari hoți.”

Indiferent unde te găsești pe cursul vieții, nu lăsa ca durerea unui trecut imperfect să reprezinte o piedică în fața gloriei unui viitor fantastic. Vezi cum te simți, câte frici ai, iar dacă simți că nu faci nimic și viața ta este despre nimicuri, poate fi și din cauza temerilor tale, ce sunt mai puternice decât încrederea pe care o ai.

Știi de ce folosește naveta spațială mai mult combustibil în cele 60 de secunde de la decolare, decât cât orbitează în jurul Pământului? Trebuie să învingă forța puternică a gravitației după ce decolează, la fel este și cu instalarea unui nou obicei. Are nevoie să treacă prin faza distrugerii reperelor vechi, spre instalare și mai apoi integrare. 

”Unul dintre  lucrurile cele mai tragice pe care le știu despre firea umană este că avem cu toții tendința să amânăm să trăim. Visăm la o grădină de trandafiri, aflată undeva la orizont – în loc să ne bucurăm de trandafirii care înfloresc la fereastra noastră, astăzi.”  – Dale Carnegie

Perfecționare

Ar fi minunat să-ți însușești o convingere simplă: atunci când vrei să-ți perfecționezi viață, începe cu perfecționarea obiceiurilor de peste zi. 2 ore și 44 de minute de perfecționare zilnică, a abilității pe care și-a ales-o, timp de 10 ani, ne spune psihologul Anders Ericsson, de la Universitatea de Stat din Florida. De atâta timp poți să ai nevoie, ca să dobândești un prag al măiestriei!

Felul în care îți aduci contribuția în lume reflectă gloria, noblețea, vitalitatea și luminozitatea pe care le-ai obținit înlăuntrul tău. Puțin își mai dau seama de acest adevăr, într-o lume superficială ca aceasta. Ceea ce exprimă omul în exterior și felul său de manifestare vorbește despre lumea lui interioară. Tot ce dăruiești celor din jur pleacă din experiența sublimă a ceea ce se petrece în interiorul tău. Dacă nu știi să răspunzi întrebării simple: ”ce pasiune am eu?”, este greu de crezut că pasiunea pentru viață este aprinsă.

”Îndoiala nu este o opțiune.”

Unul dintre motivele pentru care mulți dintre noi nu reușim să facem mai mult – nu ne cunoaștem, nu ne iubim, nu ne acceptăm așa cum suntem și de aici atragem o suită întregă de insatisfacții în noi și relațiile noastre -, pornește tocmai de la promisiunile pe care ni le facem nouă. Mai apoi, acționezi în funcție de felul în care te percepi, iar gândirea ta va da naștere la rezultatele pe care le vei obține. 

Ai încredere în tine și te percepi ca pe cineva cu putere și resurse în realizarea unui obiectiv nou? Sau, puterea ta este limitată, de cele mai multe ori eșuezi, poate chiar înainte să fii început ceva nou, cu adevărat? Vezi, de la tine pornește totul! Poți da vina pe mediu, pe creșterea ta sau pe părinți, dar și asta, o poți face până la un moment dat, când ai toate resursele să preiei puterea personală asupra ta.

Rezervă zilnic un timp la fel cum era în școală, pentru studiu. Vrei perfecționare?  Un ceas din zi, învață în acel domeniu în care vrei să te perfecționezi.

”Pentru a construi un imperiu în viața exterioară, trebuie mai întâi să construiești un imperiu înlăuntrul tău.”

Mediul de viață

Mediul tău de viață, locul unde trăiești, cei alături de care te însoțești – toate acestea chiar îți modelează percepțiile, inspirația și modul în care te adaptezi.

  • Ai grijă la hrana ta, ce alimente alegi ca și hrană, iar asta nu înseamnă că mănânci mult, ești doar atent;
  • Citește cărți originale, profunde, care să te inspire și edifice într-un fel;
  • Vizitează locuri frumoase, ieși în natură și caută spațiile luminate întotdeauna, din lumină crește starea interioară a binelui. 

Viața este prea valoroasă ca să-ți petreci vremea cu oameni cu care nu rezonezi, pe care nu-i înțelegi și nu te înțeleg. Oamenii cu valori diferite sau cu standarde mai scăzute nu te ajută, din păcate. 

Este miraculos cum mediul de viață și, așa cum se tot spune, suma celor 5 oameni, cei mai apropiați, influențează viața nostră, productivitatea, cât și impactul pe care-l avem în lume.

Înconjurați-vă de oameni excepționali, întreprinzători, sănătoși, pozitivi, morali și plini de iubire sinceră. Cu timpul veți prelua și voi aceste trăsături alese…

Disconfortul personal

Îmbrăcându-mă mai puțin arătos, postind o dată pe săptămână, dormind o noapte pe lună pe podea, toate acestea mă țin treaz și recunoscător pentru tot ce am. Îmi mențin disciplina, mă fac mai puternic, disciplinat și concentrat pe cele câteva priorități principale în jurul cărora se învârte lumea mea.

”Eu am ceva ce el nu va putea avea niciodată. Iar asta este tocmai înțelegerea că am suficient.” – Joseph Heller

Presiunea și stresul – afară din zona de confort!

Billie Jean King, legenda tenisului, spunea că ”presiunea este un privilegiu.” Dacă nu fugi sau ”bagi capul în pământ ca struțul”, într-o astfel de situație ai o oportunitate excelentă să te dezvolți. Și, una dintre cele mai înțelepte alegeri este să ne dezvoltăm ca persoane, tot restul vieții. Fiecare provocare este menită să te propulseze spre următorul nivel, fie ca persoană, fie ca lider. 

Obsatcolul din drum este un fel de test care măsoară capacitarea și dorința de parcurs, spre creșterea ta. Felul în care le depășești, eleganța pasului, vorbește despre ambițiile tale și capacitarea pe care o ai, pentru a le duce spre împlinire. Câteva ingrediente de bază ar fi: disciplina, răbdare, muncă și dăruire.

Atunci când părăsim zona de confort, se activează creierul mai vechi, amigdala ce face parte din sistemul limbic – ”creierul mai vechi” -, se ambalează de fiecare dată când ieșim din ceva familiar și încercăm ceva nou. Prin stimularea nervului vag de declanșează secreția de cortizol, hormonul fricii. Astfel, se anulează orice urmă de creativitate intenții sau bune rezultate pe care vrem să le împlinim. Este un moment de genul luptă sau fugi, luptă sau încremenește. 

Între creierul vechi și cel nou are mereu loc o bătălie, iar explorarea și întietatea, de ne dorim a fi deținută de neocortex, atunci ar fi bine să înțelegem că e un proces ce durează, aceasta însemnând în plan concret  – evoluție.

Vezi, oare cât timp poți să desconsideri potențialul tău, valorile și resursele pe care le ai. Dacă neglijezi prea mult timp, poți ajunge într-o bună zi chiar să crezi că nu le ai! Creierul este în mâinile tale, nu este unul câșigat, este unul pe care l-ai câștigat prin felul în care l-ai antrenat. Ai exact creierul pe care îl meriți! Este asemeni unui mușchi ce are nevoie să fie antrenat…

”Pentru a construi un imperiu în viața exterioară, trebuie mai întâi să construiești un imperiu înlăuntrul tău.”

Durerea și tragedia

O durere, un obstacol, este modul cel mai simplu al naturii noastre de a ne purifica. Durerea arde falsitatea, frica și aroganța, toate aparținând egoului. Dacă ai curajul să te oprești și să vezi de durere, practic, te poți întoarce la sclipirea și intuiția personală, a geniului personal din tine. Ai nevoie de curaj pentru asta, e adevărat. Suferința aduce pe lângă durere multă răsplată. Izvorăște din nou originalitatea, autenticitatea empatie și regăsirea personală.

”Momentul în care simți că vrei să renunți este clipa când trebie să găsești resursele interioare pentru a merge mai departe.”

Dăruirea

Una dintre cel mai magice lecții pe care le-am învățat în cursul vieții este legat de dăruire. Fiecare dar făcut oamenilor este de fapt darul pe care ți-l faci singur, ție. Dăruiește-le celorlalți bucurie și vei primi și tu multă bucurie. Adu aportul tău în îmbunătățirea vieții semenilor tăi și tu te vei înălța, de la sine. 

Generozitatea și dăruirea sunt darurile marilor oameni, bărbați și femei, care au înnobilat această lume. Și, încă o fac, mulți dintre ei. Una dintre țintele minunate ale unei vieți împlinite este să-ți aduci contribuția. Să fii influent, să slujești altor oameni, pentru că, ”să conduci înseamnă să servești oamenii de lângă tine”. Prin darul către celălalt, doar prin această conexiune poți pune punctul pe acea stare ce te face împlinit, ca om. 

De făcut, facem mulți, multe… Dăinuiește, clădește, generează evoluție doar cele ce le împlinim prin ceilalți, DĂRUIND. Starea de bine, bucuria adâncă, vitalitatea și împlinirile ne vin de la oamenii cu care/de care suntem înconjurați! Fluxul de dăruit – primit cu ceilalți este cheia unei libertăți, aceea de a fi fericit, de a avea întradevăr un rost.

”Nu vă mai gestionați timpul, începeți să vă gestionați atenția!”

 

https://actsipoliton.ro/robin-sharma-clubul-5-a.m-ebook

https://actsipoliton.ro/robin-sharma-clubul-5-a.m-mp3download

 

Clubul 5 a.m.: Fii stăpân pe dimineața ta! Fă-ți viața mai bună! – Robin Sharma

,,Obstacolele nu sunt altceva decât niște teste menite să măsoare cât de serios dorești răsplata pe care o caută ambițiile tale.''- Robin Sharma

Publicată de Editura ACT și Politon pe Luni, 23 septembrie 2019

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *