Cum este generată fericirea OMULUI de azi? 

Deși ”o știm când o simțim”, FERICIREA este o provocare în a o defini, ori de pus în cuvinte. Putem spune despre fericire ca fiind o stare emoțională pozitivă, dar experiența fiecărui individ, în această stare emoțională pozitivă, este subiectivă. Când și cum experimentăm fericirea, poate fi rezultatul mai multor factori care participă împreună, de la care pătrundem această trăire.

Ce este fericirea și cum poate fi obținută, sunt două întrebări care preocupă umanitatea de multă vreme. Destul de devreme în aceste căutări, filosofii au diferențiat între fericirea hedonică și fericire eudaimonică. Grecii antici au susținut că putem să urmărim fericirea ca plăcere sau fericirea ca împlinire sufletească.

Termenul de hedonism provine din greacă și semnifică „plăcere”. Din această perspectivă, fericirea este reprezentată de emoțiile pozitive pe care noi le simțim în momentul în care obținem lucrurile pe care le dorim sau, ce simțim în momentul în care putem face ceea ce ne dorim. Prin urmare, ne referim la ceva care poate fi palpabil sau ușor măsurabil, ceva ce trece repede, precum și vine…

Perspectiva eudaimonică, elaborată de Aristotel, presupune că fericirea nu poate fi redusă la plăcere, ci se leagă de virtute, „activitatea sufletului în acord cu virtutea, iar dacă virtuțile sunt mai multe, în acord cu cea mai bună și desăvârșită dintre ele”. Fericirea eudaimonică este atunci când urmărim să ne realizăm potențialului, când trăim o viață care are sens și semnificație pentru noi și pentru cei de lângă noi. Aici, în această experiență a fericirii eudaimonică nu este vorba doar despre noi…

Cum să fim fericiţi? 

Fericirea este un lucru bun şi simplu de atins în viaţă, prin interpretarea adecvată a evenimentelor pe care le trăim. Adică, felul în care gândești te duce mai aproape sau mai departe de propria fericire! Dar, oare cum putem ajunge să gândim/să experimentăm/să trăim această stare, cât mai des de acum înainte. Chiar și în vremuri de schimbare, în aceste vremuri de încercare, din ziua de azi ?

Martin Seligman, profesor de psihologie la University of Pennsylvania ne propune o structură triarhică a fericirii.  Pe baza studiilor de specialitate, Seligman arată că fericirea are trei componente („fericiri”) diferite. Toate cele trei componente sunt importante pentru o viaţă fericită, dar cea mai stabilă şi puternică este Viața cu Sens!

  1. Fericirea produsă de ceea ce faci „Pleasant Life” 

Viaţă plăcută” poate fi descrisă ca o stare de bine, cu o încărcătură emoțională intensă. Faci ce-ți place – citești, alergi, ieși cu prietenii – și implementezi astfel de momente/activități programate în viața ta. Așa apare fericirea ca plăcere. Dacă vrei să fii fericit, ai lucruri pe care le faci cu plăcere, iar acestea au nevoie să fie implementate în viața ta, planificate. Stăm destul de rău aici ca popor, suntem pe ultimele locuri la nivel mondial. 

Îmi întreb studenții ”ce-i face fericiți”… Ezită, se gândesc, răspund greu.. Unii dintre ei nu știu! Iar, odată de descoperim ce ne face fericiți, reușim să implementăm aceste obiceiuri în viețile noastre? Unii pot vorbi despre toate acestea, foarte mulţi, nu implementează aceste activităţi în viețile lor. De ce, oare?  Sumarizând, puţini oameni sunt conştienţi de activităţile care le produc plăcere (aşa cum ştim cum ne cheamă, pe ce stradă stăm etc.) şi le implementează sistematic în viaţa de zi cu zi. O altă parte știu ce le face plăcere, dar nu au în obiceiurile lor aceste activități. Iar alții, nu știu exact, ”nu s-au gândit la asta până acum…”

Cea mai bună practică este o teorie bună!

2. „Good Life”Viaţă Bună  

Fericirea produsă de îndeplinirea/satisfacerea dorinţelor personale, care exprimă punctele tari pe care le avem ca indivizi (ex. realizarea unui proiect dacă eşti un om de ştiinţă, realizarea unei performanțe sportive, reușită unui examen etc.) 

Viață bună înseamnă să fii conștient de punctele tari pe care le ai. Foarte mulți oameni nu știu să spună care sunt aceste puncte valoroase, la ce se pricep cel mai bine, care sunt talanții lor. Odată ce știi care sunt punctele tale tari este bine să te implici în activități, să-ți faci planuri care corespund cu aceste puncte tari. Dacă reușești să faci aceste lucruri în viață, doar atunci ea va fi o viață bună, nu va apărea o discrepanță între ceea ce faci și ce te aștepți să primești. Dacă reușești să fii implicat în activități congruente cu punctele tale tari, vei obține un ECHILIBRU în viață ta. Ai nevoie poate aici de ajutor, de un specialist care să te ajute să scapi de iluziile ce creează discrepanțe între cine ești și ce știi cu adevărat, cine dorești sau aspiri să devii…

Rațiunea este calea regală spre sănătatea mentală.

3. Meaningful Life – Viața cu sens

Fericirea produsă de îndeplinirea/satisfacerea dorinţelor transpersonale (ex. norme şi valori asumate de noi şi comunitate), duce către realizarea unei vieți cu sens și o fericire trăită din această stare.

Fericirea hedonică se realizează prin experiențe de plăcere, în timp ce fericirea eudaimonică se realizează prin experiențe de sens și scop. Ambele feluri de fericire sunt atinse și contribuie la bunăstarea generală în moduri diferite.  Componenta eudaimonică dezvoltată prin viața cu sens merge mână în mână cu cealaltă tipologie a fericirii, de viață bună. Aici, este nevoie de clarificarea valorilor, iar comportamentele sunt subsumate acestor valori, este esențial…Orice s-ar întâmplă în jurul tău, ești protejat. Ești satisfăcut de propria viață, prin cunoașterea acestor valori și punerea lor în practica vieții, în slujba comunității. 

Știi ce-ți face plăcere, care sunt comportamente care-ți aduc plăcere?

Știi care sunt punctele tale tari?

Știi care sunt valorile tale cardinale ce te ghidează în viață?

Dacă poți răspunde clar și rapid la aceste întrebări, viața ta are culoare, simți că trăiești! Dacă răspunsurile vin greu, poate că e perfect timpul de acum, să stai puțin cu tine, să vezi de tine… De unde vine și ce este starea aceasta de bine, numită și râvnită de noi toți, FERICIREA! Și nu uita de ”călătorie”… Ea aduce FERICIREA! Iar, a-ți pune aceste întrebări și a căuta, este tocmai începutul CĂLĂTORIEI! 

ARTICOL scris pentru și publicat pe TION

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *