Mâncare pentru FERICIRE

Termenul de ”normal” s-ar putea să fie acum ”dușmanul nostru numărul 1”, în aceste vremuri de schimbare. Normal este să devii tot mai ocupat, obosit și mai puțin lucid, mai ales pe măsură ce îmbătrânești. Oare, aceasta să fie normalitatea?

Și, tot aici, de fiecare dată când simți că-ți scade energia, cel mai bun și la îndemână lucru este să cauți ceva dulce de mâncat? În nici un caz asta nu te ajută pe termen lung. Intri într-o capcană ce te poate ghida înșelător spre o nevoie tot mai mare de dulce, în detrimentul stării de bine. Prin consumul de produse dulci în mod constant, declinul  cognitiv, afectiv, energetic și relațional este garantat!

Dacă vrei să te simți mai bine, să ai mai multă energie începe să fii atent la 3 aspecte:

  • Consumul de apă, esențial pentru buna funcționare celulară, schimbul dintre celule și conexiunea la nivelul celulelor nervoase;
  • Somnul și calitatea lui;
  • Hrana de zi cu zi… Alege o mâncare cu IQ! Iar aici, aportul de triptofan este unul dintre elementele esențiale. SUnt mai multe, dar astăzi aș vrea să vedem de triptofan!

Așa cum stresul poluării ne crește nevoia de vitamina C, așa și stresul vieții ne crește nevoia de triptofan. Acest aminoacid este esențial în producerea secreției de serotonină. Iar, despre serotonină știm că este hormonul stării de bine, al fericirii. Alimente precum peștele, carnea de curcan și pui crescuți în mediul natural, tofu, ovăz, ouăle de la păsări de curte sunt bogate în triptofan.

 

5 moduri de a consuma 500mg triptofan, pentru a te simți mai fericit:

  • fiertură de ovăz, lapte de soia și 2 ouă omletă;
  • cartofi fierți cu brânză de casă și salată de ton;
  • Piept de pui, cartofi gratinați și fasole verde;
  • Spaghete de grâu integral cu fasole boabe și tofu;
  • File de somon, pilaf de quinoa și linte, salată verde cu dressing de iaurt.

Sunt combinații la care poate că nu te-ai fi gândit, știu. Însă, toate acestea sunt testate de celebrul Patrick Holford și preluate din cartea sa, ”Gândești așa cum mănânci.” 

Atenție! Dacă zahărul este reconfortant psihic, avem o carență de serotonină. Creierul iubește dulcele. Însă, nu te amăgi, crezând că nu face diferența între dulcele de calitate – cum ar fi o ciocolată amăruie sau un măr – și un produs cu conținut de zahăr rafinat –  biscuiți, napolitane etc. Nu poți păcăli creierul! În timp, satisfacerea nevoi de dulce se va stinge doar la nivelul papilelor gustative, iar cea a creierului va striga după ajutor. Vei consuma și mai mult dulce, vei fi din ce în ce mai nesatisfăcut. Odată cu asta, dispoziția este afectată, dimensiunea taliei și, din păcate, se deschid oportunități de apariție a diferitelor boli dominante în aceste vremuri: anxietate, depresie, diabet, boli cardiovasculare, cancer.

 

Rămâi ferm în dorința de cunoaștere și în cumpătare. Alege simplu și nu complica existența. Hrana este cel mai bun prieten și nu dușmanul tău numărul 1! Iar pentru asta, este într-adevăr nevoie să fii ”true to yourself!” Alege mâncare cu IQ!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *