Prof. dr. Dafin Mureșanu „Prin înfometare, se produce o resetare a organismului”

Prof. dr. Dafin Mureșanu conduce cel mai modern institut privat de cercetare clinică în neuroștiințe. RoNEURO, institutul clujean care oferă servicii medicale neurologice integrate, reinvestește tot profitul pentru crearea unui centru de excelență la standarde occidentale și cu aparatură de ultimă generație. Inspirat din experiența antreprenorială americană, profesorul Dafin Mureșanu a creat la Cluj o organizație „not for profit”, singura de acest tip din România. Statutul acesta impune ca tot profitul realizat să fie reinvestit în dotarea cabinetelor și a laboratoarelor de cercetare din cadrul institutului, asigurând menținerea standardelor înalte ale actelor medicale.

„Acest institut este un centru de înaltă competență. Încercăm să rezolvăm cazurile cele mai grele și complicate. Vin pacienți din toată țara și chiar din străinătate și nimeni nu pleacă fără un diagnostic complet și o schemă de tratament. Pentru noi, cel mai important aspect este calitatea serviciilor și dezvoltarea parteneriatelor externe”, precizează Prof. Dr. Dafin Mureșanu, fondatorul institutului.

Ce ne spune Prof.dr. Mureșanu despre sănătate…

Regula de bază pentru o viață sănătoasă ar fi – nu cumpătarea, așa cum am tot auzit -, ci abstinența alimentară.

Prof. dr. Dafin Mureșanu susține că bolile au ca principală origine excesul culinar. „Fiindcă organismul uman are mai multe resurse de a gestiona problema aportului redus de calorii și nutrienți, decât de a gestiona excesul. Bolile ni se trag de la excesul de alimentație. Avem dovezi foarte clare și studii științifice în acest sens (…) Da, postul nu este periculos. Mii de studii dovedesc acest lucru. Regimul hipocaloric este într-adevăr o resursă terapeutică foarte bine studiată și postul care nu este înfometare, pentru că postul generează satisfacția pe care o obții din a te abține de la alimentație” a explicat preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN).

Tratamentul prin înfometare al unor patologii foarte greu de controlat a fost inițiat, pentru prima dată, în Rusia, la începutul secolului XX, într-o clinică de la Goriacinsk de medicul Iuri Nicolaev. Apoi, în anii ’60-’70, la Spitalul Korsakov din Moscova, a fost aplicat cu foarte mult succes și la bolnavii cu depresii puternice, care nu mai răspundeau la niciun fel de tratament. Apoi, „în Germania există o clinică sofisticată specializată în tratamentul prin înfometare controlată, clinica Buchinger. Pentru această clinică, statul german rambursează serviciile medicale pentru cei care fac terapie prin înfometare. Este foarte important pentru că este o terapie de comutare”, a continuat prof. dr. Dafin Mureşanu.

Consumerismul, un lanț vicios..

Specialistul a explicat că nevoia aceasta de a consuma în exces este, de fapt, un lanț vicios în care se învârte societatea modernă.

„Această tendință izvorăște dintr-o proiecție iluzorie asupra vieții. Noi, de fapt, creștem acest consum, muncim ca să câștigăm bani, ca să avem multe lucruri, în speranța că vom trăi mai bine. Este conceptul împingerii continue a țintei. Trăim întotdeauna așteptând weekend-ul, trăim așteptând concediul și repetăm, an de an, și în fiecare zi, același lucru: ne pregătim pentru a trăi! Astăzi muncim mai mult, ca mâine să trăim mai bine și uităm momentul”.

Dafin Mureșanu spune că, de fapt, ar trebui să ne resetăm organismul și să ne trăim viața în momentul prezent. „Prin înfometare controlată se obţine un grafic de consum al resurselor interne care nu sunt alocate biologic corespunzător. Şi anume, în primele 24 de ore, doar cu apă, consumi glucide. Apoi, timp îndelungat până la 2-3 săptămâni, consumi rezervele de lipide, 96 la sută din consumul de energie în post se bazează pe lipide, deci pierzi lipidele şi doar 4 la sută se bazează pe pierderea capitalului de proteine. Atenție! Totul până când se ajunge într-un punct critic care nu trebuie depăşit. Acel punct critic este destul de individual şi, pentru specia umană, nu trebuie să depășească 40 de zile”.

Recomandată bolnavilor de cancer…

Postul și regimul hipocaloric sunt benefice, de asemenea, pentru bolnavii cu afecțiune grave. Spre exemplu, cei cu cancer, unde ajută, practic, chimioterapia. „Prin înfometare se produce o resetare a organismului, care îţi dă un nou profil. (…) Celula tumorală nu se poate adapta la regimul hipocaloric, înfometării. (…) S-a observat că toleranţa pacientului este mult mai bună la chimioterapie în regim hipocaloric sau post. Ştiinţa ne arată că pinguinul poate să reziste fără mâncare 100 de zile, ursul hibernează, nu mănâncă, şi se trezește primăvara plin de vitalitate. Omul după post este mult mai viguros, capacitatea de reacţie mult mai bună. (…) Putem ajunge să scriem pe pâine sau pe pachetele cu carne un mesaj de genul celui de pe pachetele de țigări: „Ai grijă! dacă mănânci prea mult, ai putea avea probleme de sănătate!”. Ce-i drept, înfometarea și postul sunt și un exercițiu de voinţă.”, a conchis prof. dr. Dafin Mureşanu.

Profesorul Fior Dafin Mureșanu, MD, PhD, MBA, este cunoscut în întreaga lume medicală, iar cartea sa de vizită mai cuprinde titulaturile de: Profesor de Neurologie, Medic Primar Neurolog, director al Departamentului de Neuroștiințe din cadrul UMF, președinte al EFNR, președinte al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN), membru titular al Academiei de Științe Medicale din România și secretar al filialei Cluj a acesteia.

Activitatea sa academică include o multitudine de studii clinice și proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale, peste 300 de participări ca Lector la manifestări științifice naționale și internaționale, un portofoliu semnificativ de articole științifice, precum și contribuții la monografii și cărți publicate de către prestigioase edituri internaționale. Drept recunoaştere a rezultatelor activităţii profesionale și ştiinţifice, Prof. Dr. Dafin F. Mureșanu a fost recompensat cu numeroase premii și distincții, printre care: Premiul „Gheorghe Marinescu” pentru contribuţia internaţională la dezvoltarea conceptelor în neuroprotecţie şi neuroplasticitate, acordat în 2009 de către Academia Română, Premiul „Carol Davila”, acordat în 2011 de Academia Oamenilor de Știință din România, Premiul „Octavian Fodor” pentru cea mai bună activitate ştiinţifică a anului, acordat în 2010 de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”.

Pentru întreaga sa activitate, Prof. dr. Dafin Mureșanu a fost decorat de către Președintele României cu Ordinul național „Serviciul credincios” în grad de Cavaler.

„Nu există un remediu unic care să ne ofere garanţia că vom îmbătrâni cu creierul mai târziu. Complexitatea vieţii fiecăruia trebuie ajustată, trebuie să ne alocăm timp pentru a ne odihni, e nevoie de un somn de 7 ore pe noapte, să avem o viaţă emoţional cognitivă echilibrată, fără exces de emoţii. Să nu plonjăm complet într-o activitate care nu presupune interacţiune umană, dacă pe parcursul zilei avem numai activitate pe email, la calculator, fără dialog cu alte persoane, apar probleme. De asemenea, supra expunerea la tehnologii reprezintă un potenţial pericol. Apoi, alimentaţia e fundamentală, trebuie să mâncăm la timp şi echilibrat, e nevoie de alimentaţia sănătoasă”, a mai spus medicul….

Surse:

https://www.forbes.ro/prof-dr-dafin-muresanu-conduce-cel-mai-modern-institut-privat-de-cercetare-clinica-neurostiinte-129465

evz.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *