Răspândirea obezității

Context

Prevalența obezității a crescut substanțial în ultimii 30 de ani. Am efectuat o analiză cantitativă a naturii și amplorii răspândirii de la persoană la persoană a obezității ca posibil factor care contribuie la epidemia de obezitate.

Metode

Am evaluat o rețea socială dens interconectată de 12.067 de persoane evaluate în mod repetat din 1971 până în 2003, ca parte a studiului Framingham Heart Study. Indicele de masă corporală a fost disponibil pentru toți subiecții.

Am folosit modele statistice longitudinale pentru a examina dacă creșterea în greutate la o persoană a fost asociată cu creșterea în greutate la prietenii, frații, soțul și vecinii săi.

Rezultate

Clustere perceptibile de persoane obeze (indicele de masă corporală [greutatea în kilograme împărțită la pătratul înălțimii în metri],> sau = 30) au fost prezente în rețea în toate punctele de timp, iar clusterele s-au extins la trei grade de separare. Aceste grupuri nu par să fie atribuite exclusiv formării selective a legăturilor sociale în rândul persoanelor obeze.

Șansele unei persoane de a deveni obeză au crescut cu 57% (interval de încredere [IC] 95%, 6 până la 123) dacă avea un prieten care a devenit obez într-un anumit interval.

Printre perechile de frați adulți, dacă unul dintre frați a devenit obez, șansa ca celălalt să devină obez a crescut cu 40% (IC 95%, 21 până la 60).

Dacă unul dintre soți a devenit obez, probabilitatea ca celălalt soț să devină obez a crescut cu 37% (IC 95%, de la 7 la 73).

Aceste efecte nu au fost observate în rândul vecinilor din locația geografică imediată.

Persoanele de același sex au avut o influență relativ mai mare unele asupra altora decât cele de sex opus.

Răspândirea renunțării la fumat nu a luat în considerare răspândirea obezității în rețea.

 

Concluzii

Fenomenele de rețea par a fi relevante pentru trăsătura biologică și comportamentală a obezității, iar obezitatea pare să se răspândească prin legăturile sociale. Aceste constatări au implicații pentru intervențiile clinice și de sănătate publică.

 

TRADUCERE ARTICOL:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17652652/

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *