Redobândirea unui ATAȘAMENT SIGUR
Am vorbit în această săptămână despre tipul de atașament și, așa cum și eu, știu că și tu ți-ai dori un tip de atașament sigur. Nu-l avem din primii ani de viață construit astfel? Vestea bună este că, nu este niciodată prea târziu să-ți dezvolți un atașament sigur! Da, și asta vine precum o confirmare din neuroștiințe, această capacitate a creierului numită neurogeneză ne dă speranțe mari. Oricând ne pornim, oricare dintre noi, are puterea și resurse să construiască din viața sa o operă de artă.
Un mod semnificativ prin care poți începe acest demers este să oferi un sens poveștii tale de viață.
Rescrie-ți povestea personală!
Potrivit lui D. Siegel, cel mai bun predictor al unui stil de atașament sigur al copilului, în opinia sa, nu este experiența de copil a părinților, ci modul în care părinții au reușit să ofere un nou sens acelei experiențe.
Poți face acest lucru scriindu-ți, într-o poveste coerentă, experiența vie din copilărie. Astfel, vei înțelege cum te afectează evenimentele ce-ți vin în minte, în viața de adult și de părinte (acolo unde este cazul). Atunci când îți scrii povestea, îți ”resetezi” de fapt creierul pentru a-ți cultiva siguranța de sine și încrederea în oameni și în relațiile cu ei. Practic, creierul tău se recablează sau – un termen nou, fascinant pentru mine – ”se releagă”, odată ce-ți propui și acționezi în vederea unei povești personale cu implicarea ta conștientă.
Deoarece capacitatea noastră de atașament a fost poate, putem spune ”defectuos construită” într-o relație (relația mamă-copil), adesea, cel mai bun mod de a o redobândi încrederea și siguranță în ceilalți este.. tot o relație.
Potrivit Lisei Firestone, unul din cele mai sănătoase moduri de a-ți schimba stilul de atașament este să dezvolți o legătură emoțională cu cineva care are un atașament sigur.
”În relații ne stricăm, în relații ne vindecăm”, așa spune mereu în prelegerile sale GABOR MATÉ…
De asemenea, poți apela la un psihoterapeut și câteva ședințe de consiliere.
Sau, pur și simplu poți să continui procesul de autocunoașterea și dezvoltarea personală, pentru a-ți înțelege experiențele din copilărie și a te cunoaște mai bine pe tine, zi de zi. Toate acestea te vor ajuta să trăiești ceea ce nu ai trăit în copilărie, inclusiv, durerea, furia, revolta, ura, să te eliberezi de ele și să mergi mai departe.
Relații armonioase înseamnă și o viață mai frumoasă!
Aici ai resurse pe care le poți accesa în vederea testării tipului de atașament.
https://www.seemypersonality.com/Relationship-Test#q1
https://psycatgames.com/ro/quiz/attachment-style-quiz/
Aceasta, în cazul în care nu ai dobândit claritate, odată ce ai parcurs cu atenție materialul despre acest subiect. L-am scris cu intenția clară de a te ajuta în dobândirea unei clarități despre acest subiect. Materialul îl poți accesa de AICI
Sau, poate că, odată ce m-ai ascultat povestind despre acest subiect AICI, ai înțeles și ai pornit mai departe pe drumul cunoașterii de sine. Așa să fie!
Te cuprind, cum spune prietena mea dragă, Adriana Roman…
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!