Puterea cuvântului

Adesea auzim de oameni care se plâng, de lucrurile care par că le fac viața imposibilă, de oameni care se vaietă că nu-i mai ascultă copiii sau care se simt nefericiți pentru că pur și simplu nu mai știu ce să facă pentru a ieși din noianul problemelor.

Și, auzim la fel de des, oameni care își dau cuvântul sau care promit că vor realiza ceva, chiar şi atunci când şi ei știu, în sinea lor, că nu o vor face. De cele mai multe ori oamenii se plâng şi critică guvernul, autoritățile, administrația fiscală, sau pe oricine altcineva pe care îl consideră vinovat de soarta sau eșecul lor.

Oamenii insistă cu încăpățânare să se plângă de faptul că lucrurile merg din ce în ce mai prost, sau că nu-şi mai pot gestiona relațiile cu copiii sau autoritățile în speranța că vor fi înțeleși sau că se va întâmpla ceva miraculos în viața lor. Ciudat, dar rezultatul unor astfel de lamentări va fi că lucrurile într-adevăr vor degenera, din rău în şi mai rău.

 

Motivul pentru care se întâmplă aceasta este că oamenii nu apreciază cuvintele. Pentru unii oameni cuvântul nu reprezintă decât o vorbărie goală, o înșiruire de sunete ascultate doar de ei, lamentări considerate a fi comunicare. Cuvântul poartă o mare putere, ce bine ne-ar prinde să înțelegem asta…

 

Vorbirea doar de dragul vorbelor ca şi lamentarea în dreapta și în stânga nu reprezintă decât un obicei extrem de nociv. Cuvântul este cea mai prețioasă comoară. Un om înțelept şi responsabil are grijă la cuvintele lui. Grija, cântărirea şi controlul pe care le purtăm cuvintelor sunt cele ce le fac valoroase în ochii oamenilor din jurul nostru. Cuvintele unui om sunt cele care dau direcția acțiunilor. Sfântul Isaac Sirul spunea: „Ca un meșter, care zugrăvește o apă pe pereți, şi apa aceea nu poate să-i stingă setea, şi ca un om care visează lucruri frumoase, așa este şi cuvântul fără faptă.”

Deci, cel mai important lucru este ca toate cuvintele noastre să se potrivesc cu faptele noastre. De aceea trebuie să fim grabnici la ascultare dar zăbavnici atunci când dorim să ne exprimăm prin cuvinte. Sau, cum spune un proverb arab: „Cuvântul e de argint, tăcerea e de aur.”

Nu ar trebui să ne grăbim în a vorbi sau a spune cât mai multe cuvinte. Persoana care vorbește mult riscă să spună şi lucruri nu tocmai bune, iar asta va duce la pierderea respectului interlocutorului său.

 

Înțelepciunea constă în capacitatea de a vorbi cu cuvinte potrivite, în cantități potrivite. Pentru a ajunge la această înțelepciune este nevoie să învățăm să ascultăm mai mult și să ne dezvățăm să vorbim.

 

Dacă se întâmplă ca nici măcar să nu fim atenți la cum şi ce vorbim, înseamnă că pronunțăm doar cuvinte care îl vor face pe celălalt să-şi piardă interesul pentru noi. Vorbele rostite în viteză, fără a te cenzura şi fără a-l asculta pe cel căruia i te adresezi nu reprezintă decât un monolog lipsit de sens. Acest lucru nu înseamnă că nu puteți comunica cu prietenii și colegii. Dimpotrivă, avem mereu nevoie de eficiență maximă în comunicare, dar obținem un beneficiu doar prin reciprocitate. Dialogul poate aduce schimbări pozitive şi prin el ne putem orienta, spre decizii corecte. Trebuie să ne străduim să dialogăm dar să fim atenți şi la vorbele interlocutorului pentru că nu prin vorbire ci mai ales prin ascultare putem avea un beneficiu maxim, în viitor.

Un alt mod ineficient de comunicare este atunci când un părinte, în situația în care copilul său a avut un rezultat remarcabil la școală, va folosi multe cuvinte, prin care să-şi laude odrasla. Cuvintele folosite, în cazul de mai sus putând fi :”ești cel mai minunat, ești cel mai inteligent copil, etc.”, cuvinte ce vor avea efectul pe care părintele, din păcate, nici măcar nu îl bănuiește. Părinții trebuie să fie înțelepți pentru copiii lor! Dacă aveți probleme, vorbiți despre asta. Cum ar fi o viață fără probleme? Aceasta nu este viață. Dacă trăim, aveam probleme. Dar tocmai problemele pe care noi înșine le cunoaștem sunt cele ce ne vor mări rezistența. Nu degeaba se spune că prietenii îi vezi la necaz. Voi sunteți cei mai buni prieteni ai voștri, voi vă cunoașteți în amănunt problema şi tot voi sunteți cei care o pot rezolva.

Dacă mă plâng mereu și repet în mod constant: ”vai, am o mare problemă”, nu voi face decât să agravez situația. Toți avem resurse. Pe toți ne iubește Dumnezeu. De aceea trebuie să privim şi să abordăm orice problemă cu nădejde şi optimism. Am auzit mai demult o poveste…

 

Se spune că odată, două broscuțe au căzut într-un ulcior cu lapte. Una dintre ele, pentru că a crezut că această problemă nu are nici o rezolvare, şi-a îndreptat piciorușele, a oftat și s-a înecat. A doua, nu a fost de acord că problema aceasta nu ar avea o soluție. Așa că, a început să bată des şi puternic din piciorușe, până când laptele s-a transformat în unt. Cu ultimele puteri, sărind pe bucata de unt, broscuța s-a opintit şi a ieșit din ulcior.

 

Şi noi ne confruntăm mereu cu probleme care doar par că nu pot fi rezolvate. Spuneam că toți avem resurse. Dar, ca să le vedem trebuie doar să apreciem tot ceea ce avem, chiar dacă credem că nu avem nimic. Atâta timp cât suntem în viață, putem face ceva cu problemele care apar. Viața este în mâinile noastre. Dacă vă dați seama că sunteți creatorul destinul vostru, că politicienii și alte lovituri sau circumstanțele exterioare nu reprezintă de fapt sursa problemelor, veți putea privi în detaliu şi cu atenție tot potențialul din voi. Noi suntem cei ce creăm datele şi circumstanțele. Suntem responsabili de viața noastră.

 

Viața noastră este determinată de acțiunile noastre. Acțiunile noastre sunt determinate de cuvintele noastre. Totul începe cu CUVÂNTUL. Cuvântul stabilește direcția noastră de deplasare. Cuvântul trebuie gândit, analizat, cântărit, respectat, iubit şi apreciat. Să fim înțelepți în cuvinte și viața noastră va fi sub control!

 

Articol scris de Angela Agachi

Sursa articol CrestinOrtodox.Ro

Fotografie: Horea Preja

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *