Ai grijă de emoțiile tale!

“Cu cât te înțelegi mai bine pe tine însuți și emoțiile tale, cu atât devii un mai mare iubitor al realității.” – Spinoza

Toate pleaca din mintea omului, iar sănătatea și starea de bine pot fi controlate cel mai bine conștient, chiar din primele gânduri, din primele emoții ale fiecărui gând. Să nu le lăsăm a fi la întâmplare, să ne rânduim și să hotărâm ce ne dorim. Așa se pot întâmpla toate, cu atenție și intenție, nelăsând trăirile noastre la voia întâmplării.

Felul în care ne raportăm la emoțiile noastre vorbește despre felul în care îngrijim de sănătate. Dezvoltăm mecanisme de întreținere, de protecție și vindecare sau, avem tipare inconștiente de adaptare la nivel emoțional.

Frica, furia, tristețea, anxietatea nu fac altceva decât să ne stoarcă de energie și vitalitatea organe, diferite zone ale corpului. În timp, aceste stări generează afecțiuni, boli ce pornesc tocmai din mintea noastră și capacitatea înțelegerilor simple. Acestor înțelegeri le prinde bine mai ales acum, o stare de conștiință activă si un autocontrol, cum este și firesc omului. Pare un exercițiu greu și o forțare a firii. Doar pare, însă nu e…

Omul și-a pierdut focusul atenției asupra propriilor stări și emoții. Omul pare preocupat tot mai mult de exteriorul său, iar preocuparea minții sale, cu cele din jur si analiza celorlalți, toate anulează atenția, focusul și pierdere din vedere a propriilor trăiri. Atenția să ne fie asupra firii, controlându-ne emoțiile, cultivând stări înalte de conștiință. Practic, așa îngrijim de sănătate!

Toate emoțiile noastre sunt o formă de energie. Gândurile descarcă un impuls electric, iar corpul reacționează prin eliberarea hormonilor, generând un răspuns pe care îl numim emoție. Aceștia reprezintă mesageri chimici ce oferă oportunitate de a fi conectați la schimbările pe care ar fi bine să le facem.

În loc să fim controlați de emoțiile noastre și să reacționăm la ele, le putem folosi ca semnale, pentru a lua măsuri și a reacționa eficient.

Sistemul nostru imunitar și răspunsurile emoționale sunt conectate și lucrează în echilibru, împreună. Psihoneuroimunologia ne ajută să înțelegem interacțiunea dintre procesele psihologice, sistemul imunitar și sistemul endocrin. Când le reprimăm constant, aceste emoții neprocesate pot fi înțelese ca fiind agățate de sistem, ducând la stres, la generarea de procese inflamatorii, dezechilibrând întregul sistem imunitar.

Toate emoțiile sunt mesageri. Cum ar fi ca de astăzi, să analizezi astfel emoțiile tale? Când ignorăm emoțiile pentru că sunt dureroase sau neplăcute, putem pierde acces la informațiile importante pe care acestea încearcă să le spună. 

  • Furia te avertizează despre o nedreptate și te anunță că ceva este inacceptabil, cineva încalcă reguli, îți încalcă poate teritoriul;
  • Frica te poate alerta în fața unui pericol potențial, pe care trebuie să-l înfrunți;
  • Tristețea te poate ajută să depășești conștient și să procesezi pierderile din viața ta.

Când încetăm să percepem emoțiile nedorite ca fiind negative, putem începe să le procesăm eficient. Când descifrăm mesajul din spatele emoțiilor devenim cu adevărat stăpâni asupra realității. Observă-ți cu atenție emoțiile. Ce mesaje încearcă să-ți spună?

”Cinci ani de studiu asupra atenției mi-au confirmat niște adevăruri neplăcute despre mine. Printre acestea se numără ideea că, ”mintea leneșă este la cheremul diavolului”… Când îți pierzi concentrarea, mintea are tendința de a se fixa asupra a ceea a ce ar putea fi în neregulă cu viața ta, și nu asupra lucrurilor bune.” Winifred Gallangher

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *