Agilitatea emoțională

Agilitatea emoțională este capacitatea de a-ți întâmpina emoțiile cu compasiune și curaj, dar mai ales cu curajul de a lua măsuri aliniate valorilor tale. Doar percepându-te pe tine cu adevărat, poți să-i vezi și pe ceilalți… Curajul nu însemană absența fricii, curajul este frica în mișcare. O viața frumoasă este inseparabilă de fragilitatea sa…”

Referitor la reprimarea emoțiilor, studiile arată că, dacă emoțiile sunt înăbușite sau ignorate, ele devin și mai puternice.
Emoțiile dificile sunt înscrise în contractul nostru cu viața. Disconfortul este taxa de intrare într-o viață cu rost.

Agilitatea emoțională nu înseamnă doar acceptarea emoțiilor, înseamnă și acuratețea recunoașterii lor. Când facem această recunoaștere cu acuratețe, suntem mai capabili să discernem cauza exactă a sentimentelor noastre. Potențialul de disponibilitate pe care oamenii de știință îl numesc astfel, se activează și ne permite să luăm măsuri concrete. Și nu orice măsuri! Emoțiile noastre ”semnalizează luminos” către lucrurile de care ne pasă.

Când suntem deschiși spre emoțiile dificile, suntem capabili să dăm naștere unor răspunsuri aliniate valorilor noastre.

Emoțiile sunt date și nu directive! Ne putem recunoaște și valorifica emoțiile, fără să ascultăm de ele. Este ca și când fiul cel mare îmi spune că este foarte supărat pe surioara sa, îi înțeleg emoția, dar nu-i și aprob ideea să o dăm primului străin pe care-l întâlnim în magazinul în care ne aflăm. Noi stăpânim emoțiile, nu ele pe noi!

Amintește-ți că emoția este un sursă de date, nu te identifica cu emoția ta: ”sunt stresat”, ”sunt nervos”, ”sunt trist”, etc. Poți spune altfel: ”observ să sunt stresat”, ”observ că sunt trist”, de exemplu… Nu te identifica cu emoțiile tale!

Întreabă-te:

”Oare, ce vrea această emoție să-mi transmită? Ce acțiune mă apropie de valorile mele?”

Și, încă o dată…

Agilitatea emoțională este capacitatea de a-ți întâmpina emoțiile cu curiozitate și compasiune!

Psihologul Susan David, profesor la Harvard Medical School, ne vorbește despre felul în care ne comportăm față de emoții, și felul în care influențează tot ce contează: acțiunile noastre, cariera, relațiile, sănătatea și fericirea. În acest discurs profund emoțional, cu umor și potențialul de a schimba vieți, ea contestă o cultură care prețuiește pozitivitatea, în defavoarea adevărului emoțional și discută despre puternicele strategii ale agilității emoționale.

Un discurs bun de văzut, înțeles și dat mai departe..

Să te bucure!

Sursa: https://www.ted.com/talks/susan_david_the_gift_and_power_of_emotional_courage?language=ro#t-270085

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *