Comportament diferit – structură diferită a creierului

Creierul are o sută de miliarde de neuroni, care se conectează cu alții în miliarde și miliarde de feluri și nu există doi oameni cu aceeași configurație a conexiunilor. Iar, ce avem noi acum în neuroștiință este doar o hartă vagă a unui procent mic de circuite neuronale. 

Ar fi bine să știi, cu cât exersezi mai mult creierul – mental, fizic, social și contemplativ – cu atât devine mai sănătos. Dacă crezi cu tărie în ceva – cu alte cuvinte dacă ai suficientă credință – vei stimula activarea atât a sistemului imunitar, cât și a sistemului motivațional. (Toshi A Furukawa,pastedGraphic.png1 Norio Watanabe,1 Ichiro M Omori,1 and Rachel Churchill2, Can pill placebo augment cognitive-behavior therapy for panic disorder?, BMC Psychiatry. 2007; 7: 73.)

 

Avem soluții, fără îndoială avem un potențial uriaș de transformare și devenire. În cartea ”Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”, cei doi autori recomandă trei lucruri:

  • angajamentul conștient de a face o mică îmbunătățire în fiecare zi;
  • o doză bună de sprijin social care să susțină  onorarea angajamentului;
  • optimism și credință.

Alege un scop simplu, chiar pentru astăzi. Indiferent ce alegi, vei avea o revelație peste zi și atunci când te vei gândi la concluziile zilei, ai încredere! Ca să te convingi, nu ai nevoie să mă crezi pe cuvânt. Aici este nevoie de experiență personală! Vrei să înțelegi ceva din construcția creierului tău și regizarea propriei vieți? Începe simplu: aleg un scop pentru ziua care urmează. Mai apoi, să ai în vederea a te concentra doar asupra acestor stări: RELAXARE, CONȘTIINȚĂ, INTENȚIE. Din când în când, peste zi, amintește-ți scopul zilei și cele trei stări. Creierul va stimula circuitele neurologice pentru a ajuta să ajungeți la scopul propus. 

Cheia atingerii oricărui scop este angajamentul conștient, iar primul pas este să stați concentrat pe idee. 

 

Conștiința te învață să ignori scopurile sau dorințele competitive. Relaxarea te va îmbogăți cu răbdare, atât de necesară într-un proces de schimbare, observare și transformare.  Știi, până la urmă, indiferent de ești conștient sau nu, neuroștiința demonstrează acum că schimbările apar, iar beneficiile se arat, chiar și inconștient. 

Tu, cum alegi și ce-ți propui ca și scop conștient pentru mâine?

Neuroplasticitatea creierului este revoluționară. Ea vine să ne arate cum putem să ne schimbăm creierul, în urma experiențelor pe care le trăim în lume, cum ne orientăm și ne comportăm și ce semnale ajung la nivelul cortexului. Creierul se poate modifica ca urmare a unei activități pur mentale, prin practicarea meditației sau aplicarea terapiilor cognitiv-comportamentale. Activitatea de la unele rețele specifice poate crește, la altele poate scădea, iar aceasta aduce modificări și readaptare în comportament și în creierul nostru, la nivel structural. 

Andrew Newberg și Mark Robert Waldman au publicat o carte tradusă și în limba română, din care m-am inspirat scriind acest gânduri.

Andrew Newberg, doctor în medicină, profesor asociat la Departamentul de Radiologie si Psihiatrie al Spitalului Universității Pennsylvania și profesor adjunct la Departamentul de Studii Religioase. Este fondatorul și directorul Centrului pentru Spiritualitate și Minte și directorul Centrului pentru Studii Integrate de Spiritualitate și Neuroștiință al Universității Pennsylvania. De asemeni, este board-certified în medicină internă, medicină nucleară și cardiologie nucleară. Dr. Andrew Newberg a publicat peste o sută de articole, eseuri, capitole de cărți și este coautor al lucrarilor “Born to Believe”, “Why We Believe What We Believe”, “Why God Won’t Go Away” și “The Mistical Mind”. O prezentare generală a lucrărilor sale poate fi văzută la www.andrewnewberg.com.

Mark Robert Waldman – cercetător asociat al Centrului pentru Spiritualitate și Minte, Universitatea Pennsylvania. Este co-autor al lucrării “Born to Believe, Why We Believe What We Believe” și alte cărți si antologii care acoperă câmpurile ­psihologiei și creativității. A fost editor fondator al jurnalului de literatură academică, Transpersonal Reviews, iar lucrările sale profesionale au fost publicate în jurnale din întreaga lume. A lucrat în calitate de consilier în California de Sud, specializat în dinamici de cuplu și terapii bazate pe conștiență.

Iată ce spun cei doi, despre creierul nostru:

”În urma cercetărilor noastre, am ajuns la concluzia că trei realități separate se întrepătrund pentru a ne oferi un model al lumii: 

  • o realitatea care există în afara creierului nostru și 
  • două realități interne – hărți pe care creierul le construiește despre lume. Una dintre aceste hărți tratează în mod primordial și subconștient supraviețuirea și întreținerea biologică a corpului. Dar, această hartă nu e lumea însăși; este numai un gând care ne ajută să navigăm pe teren.
  • Ființele umane construiesc însă o a doua realitate internă – o hartă care reflectă conștiința noastră conștientă a universului. Această conștiință este foarte diferită de harta subconștientă formată de circuitele noastre senzoriale și emoționale. Știm că aceste două hărți există, mai rămâne de descoperit dacă și cum comunică una cu cealaltă.”

Pentru a construi un pod între creierul vechi și nou, pare să fi evoluat recent o structură specială – cingulatul anterior. El ne conectează emoțiile cu abilitățile cognitive, jucând un rol crucial în autocontrolul emoțional, rezolvarea concentrată a problemelor și recunoașterea erorii. În plus, integrează activitatea diferitelor părți ale creierului într-un mod care îngăduie apariția conștiinței de sine,  mai ales când se referă la felul în care ne vedem în relație cu lumea. 

Cu cât un om contemplă mai mult valorile și credințele sale, cu atât este mai apoi apt să se schimbe. În esență, când te gândești la întrebările cu adevărat mari din viață – fie cele religioase, științifice sau psihologice – creierul tău se va dezvolta. Când te concentrezi intens și constant pe scopurile și valorile spirituale, crește fluxul sanguin în lobii frontali și în cortexul cingular, ceea ce face ca activitatea din centrele emoționale ale creierului să scadă. 

 

”Cea mai mare descoperire a vremurilor noastre este că oamenii își pot schimba viețile, schimbându-și atitudinea mentală.” William James

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *