Mă întreb ce aș putea face – I

Un articol de început de an… Pentru mine, acest început este acum, în septembrie… Cu aceste gânduri pornesc la drum, inspirată și de celebra carte – ultima citită în această vară – ”12 reguli de viață”, scrisă de cel care este considerat ”una dintre cele mai sclipitoare minți ale momentului”, Jordan B. Peterson.

Mă întreb ce aș putea face, si ce sunt dispus să fac, pentru ca VIAȚA să fie mai bună? Mai bună nu înseamnă doar atât, înseamnă să fie mai bună chiar de azi, într-o manieră în care și mâine tot mai bună să fie, dar și săptămâna viitoare, anii viitori și peste mulți-mulți ani de acum înainte. Iar aceasta să se întâmple și pentru toți cei din jurul meu, pentru toți ceilalți viața să devină mai bună. Credința îmi spune că pot începe chiar de azi cu ceva simplu: ”începe să fii atent, poate așa cum nu ai mai fost niciodată până acum!”

Poate că fericirea nu constă neapărat într-o călătorie ascendentă, nici în vreo senzație trecătoare de plăcere pe care ți-o permiți în urcare, din când în când. Poate că fercirea este simplu: speranța, nădejdea și credința că drumul pe care ești este cel bun. Speranță ce poate veni din orice trecut cât de sumbru ar fi el, atâta timp cât este speranță, ai toate șansele să fii din nou fericit! 

Nădejdea construiește voința și viziunea fiecărui pas, iar credința pune cununa tuturor acțiunilor și viziunii tale!

Întreabă-te ce ai vrea să pui în ordine, de bunăvoie, fără întristare, sau resentimente, ba chiar cu plăcere, ce ai rândui acum, în viața ta? Ce ai putea face chiar acum? Ce anume ai nevoie să repari în viața ta chiar acum? Întreabă-te toate acestea sincer, cu smerenia de care poți da dovadă și încearcă ”să te pui bine cu tine”. Ai nevoie de tine, complet, așa ființial cum ești, cu toate mofturile, obiceiurile, pofetele și nebuniile tale de până acum. Acesta ești tu și de aici pornești. Cu tine faci un nou pact, ca să izbândești. Îți poți spune că accepți că, de exemplu, în trecut să nu te-ai fi desucurcat prea bine, dar acum încerci să schimbi lucrurile. Această țintă este importantă, nu-i așa? Probabil că, pe parcurs vor veni multe alte greșeli, dar.. 

..odată ce ți-ai setat intenția de a fi atent, din toate acestea greșeli ce vor veni, poți mereu învăța câte ceva și merge cu demintate înainte. 

Chiar vrei să faci schimbările acestea pentru tine și, ca să poți înainta mai ușor, amintește-ți mereu să sărbătorești cumva fiecare etapă nou parcursă. Ești atent, izbândești și caută mereu să te și răsfeți cu câte ”un nimic”. Bucură-te de un film, o bere, un masaj, o cafea sau o mâncare bună. Permiteți, din când în când, un strop de blândețe chibzuită, din care ființa ta să-și ia și ea mulțumirea și astfel, scapi de orice frustrare sau dorință nestăpânită. 

E mult mai ușor de mers în jos, mult mai ușor decât să o apuci în sus, pe drumul ascendent. Asta așa e, nimic de zis însă, te întreb: în jos, încotro te duci?

Lasă sarcinile zilei să se deruleze prin fața ochilor, fie seara înainte de culcare, fie dimineața, așezat pe marginea patului. „Ce pot să fac și ce aș fi dispus să fac pentru a reuși ce mi-am propus și, mai apoi, care sunt lucrurile mici pe care mi le-aș dori ca recompensă?”

Ținta pe care o aleg va determina întotdeauna ce voi vedea înaintea mea, perspectiva vieții depinde de obiective-ținte-rezoluții.  Viața nu este o cursă, ci o tragere la țintă. Nu economisirea timpului e ceea ce contează, ci capacitatea de a găsi un centru, în permanență și de a ținiti spre el.

Întotdeauna țintim și vedem ce anume dorim, iar asta este o chestiune personală, la fel cum ținta celor din jur o văd doar ei. Nu-i pentru restul lumii. Dar, cum facem cu restul lumii, cu relațiile, conexiunea, comuniniunea dintre noi, una dintre cele mai provocatoare țeluri ale omului? Desigur, ar fi atât de simplu de am putea cuprinde în adevărata trăire ”iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”, dar câți dintre noi izbândesc asta, să fim serioși? Da, este o străduință și o străruință, e adevărat. Dar până acolo, hai să vedem ce e de făcut, cum am putea să progresăm, gândindu-ne la viața noastră și la felul în care o putem îmbunătăți? Viața ta și a celor din jurul tău…

Ar fi bine și să devenim conștienți de dorințele noastre, pe care mai apoi să le formulăm, să le dăm o prioritizare și să le organizăm, într-un fel. Toate acestea le vom pune mai apoi în acord cu dorințele altor oameni și cu lumea, până la urmă. Așa cum spunea Jordan B. Peterson: 

”Aceasta este cale prin care dorințele se organizează în valori și capătă o calitate morală. Valorile noastre, moralitatea noastră – iată indicatorii complexității noastre. Iar studiul filosofic al moralității – al binelui și al răului – se numește etică…mai veche și mai profundă decât etica este însăși religia.”  

Concentrează-te asupra zilei de azi, ca să trăiești în prezent și preocupă-te din toată inima de ceea ce trebuie să schimbi în bine. Poate ar fi bine să faci asta după ce ai făcut o introspecție și ai ales câteva calități personale pe care le poți scoate la lumină. Sunt un fel de ”arme personale” cu care sau pe care știi că te poți baza. Până la urmă, un set de valori va trebui permanent să avem la nivel conștient, iar acestea ne vor facilita întâlnirea cu aceste calități de care avem atâta nevoie, zi de zi. 

  • Descoperă cine ești tu și ce ești dispus să faci, altceva decât ai făcut până acum. 
  • Începe să cauți problemele tale, lasă-i pe ceilalți, și vezi ce soluții găsești imediat la aceste probleme ale tale de care te-ai tot ascuns. Da, și pentru că ai multe de făcut, lasă-i pe ceilalți… 
  • Fii prezent în viața ta, în primul rând, prezent și atent la tine! 
  • Fii de nădejde și celor din jur, dar rămâi mereu atent la tine. Ceilalți le au pe ale lor de rezolvat. Nimic nu vei câștiga să analizezi ce face celălat, doar pierzi atenția supra ta și capeți ”o stare de împrăștiere”. Ori, tocmai de asta te vrei scăpat!
  • ”Ai putea începe prin a te autopercepe drept cineva față de care ai o răspundere importantă: aceea de a-i veni în ajutor.” – Jordan B. Peterson

Analiza dorințelor noastre este și ea necesară, atunci când vrem să ne poziționăm la linia de start și considerăm că ne putem porni către o nouă țintă, atunci când ne stabiim un nou obiectiv. ”Omul este nefericit pentru că nu știe că este fericit”, spunea Dostoievski. De multe ori, orbit de dorințele tale ființiale, poți constata că tot ce ai nevoie este deja în fața ochilor tăi. Dar toate acestea nu se pot vedea datorită dorințelor tale axiomatice ființaiale – pofte, tristeți, dorințe sexuale, frici, dureri, singurătate. De aici ne putem duce cu gândul la întrebarea: de ce nu merge bine viața mea? Iar, mai apoi constați că.. 

”Problema nu este a vieții. Problema este chiar a ta. Această lămurire își deschide cel puțin câteva opțiuni. Dacă viața ta nu merge bine s-ar putea să fie din cauza cunoștințelor tale insuficiente, nu din cauza vieții în sine. Poate că structura de valori necesită niște renovări serioase. Poate că în prezent te agăți așa de tare de dorințele tale, că nu mai poți vedea altceva – nici măcar ce ai nevoie cu adevărat.”  – Jordan B. Peterson

La finalul fiecărei zile îmi doresc ca lucrurile să arate mai bine în viața mea decât arătau înainte, mai bine decât arătau în dimineața zilei. De la o zi la alta sunt mai preocupat de mine, să devin o persoană pentru care sunt răspunzător, iar asta înseamnă să fiu atent și să iau în considerare tot ce este mai bun pentru mine. 

”Aici nu vorbim despre ”ce vrei tu” sau ”ce te-ar face fericit”. De fiecare dată când dai ceva dulce unui copil îl faci fericit. Aceasta nu înseamnă că tot ce trebuie să faci pentru copil e să-i dai dulciuri. ”Fericit” nu e nicidecum sinonim cu ”bun”. Pe copii trebui să-i pui să se spele pe dinți…să-l ajuți să devină o ființă mai demnă, resposabilă, pe deplin conștientă..capabilă să aibe grijă de sine și de alții, dezvoltându-se armonios în același timp. Și atunci de ce n-ai face toate aceste lucruri și pentru tine?” – Jordan B. Peterson

Concluzia, sub forma unei povești…

Un om când se scufundă în mare de pe un vas și găsește o barcă de salvare este cel mai fericit. El nu a scăpat de pericol, dar a găsit un loc și un răgaz pentru moment. Mai apoi, pe viitor, vede el ce va face, unde ar putea să meargă… Atentă la mine, pornesc la drum!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *