12 îndemnuri pentru echilibrul meselor de sărbători

Sărbătoarea de Paști vine cu bucurie, cu daruri, cu cei dragi alături… Mai vine și cu multă așezare la mese și bucate alese. Este o bucurie să fie masa plină în fiecare casă, este o binecuvântare. Îmi place atât de mult mirosul de cozonac ce-l simt acasă la mama și toată pregătirea, este o încântare!

 

Cum să nu gustăm din toate și cum să facem să păstrăm un echilibru în aceste zile?

 

Devenind puțin conștienți, încercând să ne umplem mai mult sufletul cu atmosfera de sărbătoare și inimile cu iubirea celor din jur, poate așa vom reuși. Să ne bucurăm de familie, de cei dragi din viața noastră, aceste poate fi un alt îndemn.

 

Înainte de toate, propun să lași bucuria, relaxarea și iubirea să fie prioritare în aceste zile. Stai în familie, printre cei dragi, încarcă-te cu iubirea lor, oamenii dragi, lângă care alegi să petreci Sarbatorile de Paști.

 

Mai apoi, pot să-ți fie de folos câteva dintre îndemnurile de mai jos. Să-ți fie bine și să poți fi cumpătat…

  1. Bucuria, relaxarea și voia bună să fie prioritare în aceste zile!
  2. În fiecare dimineață să bei 500ml de apă caldă, în care storci o lămâie. Se activează metabolismul, care va avea multă treabă în această perioadă.
  3. Înainte de fiecare masă, cu 20-30 de minute, să bei un pahar mare de apă, pentru o buna hidratare si un start bun la masă.
  4. Ar fi bine să ai în casă și grapefruit, să bei câte un fresh înainte de mesele mari. Stimulează enzimele digestive și are un rol excelent în procesele metabolismului lipidic. Atenție, cei care luați medicație alopată ar fi bine să nu consumați deloc grapefruit, în general.
  5. Ceaiul digestiv  să fie prezent în casă. Găsești la magazinele naturiste mai multe combinații din astfel de ceaiuri, ce ajută enorm procesele de digestie.  Este bine să consumi ceva cald după fiecare masă, te ajuta la digestie, ajută bila în secreție ei, iar metabolismul este stimulat. Ceaiurile nu le îndulcim cu nimic, savurăm gustul tisanelor din plante și atât.
  6. Poți oare să renunți la pâine în această perioadă? Știu că este greu să mănânci o salată de beouf, de exemlu, fără pâine, dar poți să încerci cu murături sau cu ceva verdețuri, de ce nu? Mănânci mai mult și mai greu acum, ar fi bine să încerci a elimina câte ceva, pentru a-ți ajuta digestia și ..  păstrarea formelor! Se îngrașă cineva de sărbători? Noi nu!
  7. Încearcă să nu combini proteine cu carbohidrați, adică carnea ce se gasește din plin pe mese, cu garnitura aferentă. Când servim friptura, să fie alături de salată verde din belșug și un pahar de vin roșu. E suficient și este un super răsfăț, ce zici?
  8. Știi cât este de importantă combinarea corecta a alimentelor? Chiar și acum poți să respecți principiile de bază, poți încerca să faci pauze între anumite feluri de mâncare, nu te grăbește nimeni la masă în aceste zile. Între două feluri de mâncare  este un moment bun să savurezi un pahar de vin roșu, un ceai călduț.
  9. Vinul roșu sau  rose este minunat la o masă îmbelșugată, dar nu uita să fii cumpătat. Mai mult vin înseamnă întotdeauna și mult mai multă mâncare.
  10. Dacă micul dejun a fost mai mult decât este de obicei, prânzul să fie simplu, iar dacă prânzul este greu, să ai înțelegere față de cină.
  11. Desertul să fie masă separată, poate fi o idee bună pentru unii dintre noi. Încearcă să te bucuri de cozonac, la micul dejun, de exemplu (eu așa procedez, înainte de dulce iau niște fibre – 1-2 morcovi, pentru a evita creșterea bruscă a glicemiei!). La o poveste cu cineva drag, savurând un ceai cald sau o cafea, de ce nu și ceva dulce?  Niciodată după mâncarea de la prânz sau cină decât, poate o bucățică mică.
  12. De ce să te îngrași de sărbători, apoi să fii deranjat de kg în plus și sa ai nevoie de o perioada de timp pentru a reveni la formele frumoase? De ce toate acestea, când poți cu un pic de cumpătare și echilibru, să ai sub control acest aspect.

 

Mesele vor fi îmbelșugate, suntem români, așa e la noi de sărbători.

Oamenii dragi ne sunt aproape.

Să petreci minunat, să te bucuri și ”să fii cumpătat în farfurie și generos la bucurie!”

 

SĂRBĂTORI CU BUCURIE!

Hristos a Înviat!

4 raspunsuri
    • Lavinia Bratu
      Lavinia Bratu says:

      Poate ar fi de folos una sau mai multe consilieri de psihoterapie… Mai apoi, ceva superalimente ar putea ajuta… Dar, mai întâi, descoperirea cauzei anxietății, mai apoi pașii următori!
      Să vă fie de folos!
      Sănătate și bucurie de viață vă doresc!

      Răspunde
    • Lavinia Bratu
      Lavinia Bratu says:

      Ceai digestiv de la Fares – Compozitie: Fructe de coriandru (Coriandri fructus), fructe de anason (Anisi fructus), roinita (Melissae herba), menta (Menthae herba), fructe de chimion (Fructus Carvi), salvie (Salviae herba), ghimbir (Zingiberis rhizoma), cardamom (Cardamomi fructus), rostopasca (Chelidonii herba).

      Ceai Digestie Perfecta – Dacia Plant – Compozitie: coriandru (Coriandrum sativum)- fructe (30%), chimen (Carum carvi)- seminte (20%), fenicul (Foeniculum vulgare)- fructe (20%), dafin (Laurus nobilis)- frunze (10%), ghimbir (Zingiber officinale)- rizomi (10%), menta (Menta piperita)- partea aeriana (10%).

      Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *