Stresul și grijile parcă nu mai pot lipsi…
Stresul și grijile nu pot lipsi din viața unui om conectat la mersul lumii. Iar acesta este un adevăr infiltrat precum un virus în existența omului de azi. Trăim într-o lume în care toți manifestăm aceasta stare, încă de mici copii. Parcă se potrivește mai mult zilelor de azi atributul de aliniere, decât cel de adaptare la mediul de viață. Oare pentru ce ne pregătim, ca să trăim ce anume, în condițiile în care avem permanent o stare de grijă, un stres, încordare?
Multitudinea de griji modifică:
- procesele noastre cognitive,
- procesele noastre emoționale,
- energia,
- dispoziția alegerile și, mai ales
- starea sănătății.
Nu suntem echipați să facem față multor griji, permanent îngrijorați și preocupați. Suntem pregătiți să răspundem imediat dacă este o amenințare, să o eliminăm, să ne mobilizăm fizic și psihic să îndepărtăm factorul de stres sau amenințarea.
Nu suntem echipați să fim îngrijorați ore întregi, zile sau luni de zile… Permanent îngrijorat parcă este omul de azi!
Un stres cauzat, de exemplu, de un raport de activitate depus și la care primesc răspuns peste 2 săptămâni, neavând nici un control asupra a ce urmează să se întâmple, reprezintă o amenințarea psihologică ce nu poate fi evitată.
Factorul de Amenințare și agresivitate este chiar în mintea mea.
Ca să pot să îndepărtez acest stres am nevoie de un control mental pe care eu nu-l am…
Stare de stres psihologic se traduce direct în fiziologia noastră – somatizăm, ne îmbolnăvim.
Așa a fost și în timpul pandemiei, am suportat un stres psihologic asupra căruia nu am avut nici un control. În acea perioadă a fost nevoie de accesarea să aducerea conștientă a mecanismelor de apărare, iar cei care nu s-au preocupat de ei în acest mod suferă și sunt afectați în ziua de azi…
În ultimii 30 de ani, cercetătorii explică de ce având servicii stresante, oamenii s-au îmbolnăvit la scară planetară. Au explodat
- bolile cardiovasculare,
- colonul iritabil,
- bolile digestive,
- alergiile și bolile autoimune,
- numărul persoanelor anxioase, depresive.
Modul în care muncim și dispoziția noastră psihologică se traduce direct în biologia noastră.
Sunt f multe cercetări, cărți scrise despre legătura dintre adaptare/stres/afecțiuni/boală.
Afecțiuni care lovesc sistemul cardiovascular – direct corelat cu tipul de Personalitate A – rezultat al grijilor, temerilor, fricilor – STRES – starea de boală.
Îmbătrânirea cerebrală, bătrânețe cognitivă este acum sub lupa îngrijorărilor medicale – omul intră sub un fel de plafon cognitiv, în care intrăm și nu ne dăm seama. Există o adaptare la stres, din păcate se realizează prin stările noastre de anxietate și depresie, ce au cuprins tot mai mulți oameni în ultima vreme. Viața în priză nu este ceea ce noi suntem capabili să prestăm.
O carte genială despre acest subiect este cea a lui Robert Sapolski, ”De ce zebrele n u fac ulcer”
Modalități prin care putem reduce stresul, de la Sapolski:
- Sportul
- Conectivitatea
- Practica spirituala – atunci ne decuplăm de la frontul grijilor…
În credința creștină mai este și credința că Dumnezeu ne poartă de grijă și le rânduiește pe toate. Mă las în voia Domnului, las și aceste griji să fie rânduite de Dânsul. O persoană care are credință autentică, aruncă peste bord toate convingerile mărunte și grijile, este capabilă să trăiesc prezentul, lăsând toate aceste griji în seama lui Dumnezeu.
Eliberându-ne cumva de grijile care ne țin paralizați în interior, noi am putea ajunge să trăim prezentul…
Sursă photo: pixabay
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!