Cum să faci din stres un prieten?

Un studiu realizat pe o duratată de 8 ani asupra unui număr de 30.000 persoane, arată că riscul ratei de deces crește cu 43% la persoanele supuse unui risc de stres major. Ce este uimitor apare mai apoi, demonstrându-se că acest risc apare doar la persoanele care aveau această credință – stresul face rău! Riscul de deces scade complet la persoanle care nu au această convingere, cum, că stresul le poate face rău. Riscul scade chiar mai mult decât la cei care au fost doar foarte puțin stresați în perioada de cercetare. Astfel, 18.200 de persoane care au murit prematur în decursul celor 8 ani de studiu, nu au murit datorită influenței negative a stresului asupra lor, au murit datorită credinței lor că stresul este dăunător. Aceasta înseamnă că aproximativ 20.000 persoane/an au decedat, ceea ce califică moartea din cauza acestei credințe ca având o poziție 15 în clasmantul realizat în anul 2011 în SUA.

”Poate felul în care prvim stresul să ne facă mai sănătoși?  Știința spune că da! Când îți schimbi mintea cu privire la stres, schimbi felul în care corpul răspunde la stres. ” – Kelly McGonigal

Într-un studiu condus de Universitatea Harvard, le-a fost comunicat participanților că vor fi supuși unor teste prin care vor simți starea de stres ca fiind pregătirea organimsului pentru a face cu bine față situațiilor ce vor urma. Cum ar putea fi privită altfel abordarea asupra stresului? Organismul, într-o perioadă de stres, se modifică: atât intensitatea bătăilor inimii, cât și secreția hormonală, precum și contractarea vaselor de sânge este evidentă. Ce am putea noi remarca în această situație este tocmai modificarea corpului în sensul de adaptare și de a face față presiunii la care este supus. Astfel, ne-am putea gândi că organismul este capabil și minunat înzestrat pentru a face față acestor provocări cu bine. ”Se creează biologia curajului”, după cum spune Kelly.

Persoane participante la un alt studiu le-a fost sugerat ca răspunsul la stres pe care-l vor remsimți ca fiind folositor.

  • inima bate cu putere și pregătește organismul pentru acțiune;
  • respirația precipitată nu este o problemă, este doar pentru că creierul primește mai mult oxigen;
  • participanți care au putut să vadă răspunsul la stres ca fiind benefic, au fost mai puțin axioși, mai încrezători, dar cel mai fascinant a fost răspunsul lor fizic la stres. Organismul chiar crede  asta și răspunsul la stres va fi unul sănătos;
  • bătăi mai rapide de inimă, iar vasele de sânge se contractă și pierd în dimensiune. Acesta este unul dinte motivele pentru care stresul cronic este asociat cu boli cardio-vasculare. Ce a fost uimitor, participnții care au considerat stresul ca fiind util, au avut vasele de sânge nemodificate, ele rămânând relaxate. Iată, aceasta poate face diferența între a face un atac de cord la 50 de ani sau a trăi fericit până la 90 de ani;
  • aceasta dezvoltă noua știință a stresului: contează CE CREZI DESPRE STRES! Nu vreau să scap de stres! Vreau să reușesc să mă fac mai bun după ce ies dintr-o perioadă de stres!”;
  • la utmătoarea stare în care inima începe să bată cu putere, te poți gândi: ”coprul mă ajută să fac față provocării!”;
  • Ce se întâmplă în corpul nostru într-o perioadă de stres are legătură și cu un neurohormon extrem de îndrăgit – OXITOCINA.  Acesta reglează instinctele sociale ale creierului, ne pregătește să facem lucruri care întăresc relațiile sociale, de apropiere între oameni. Oxitocina ne face să tânjim după contactul cu persoanle din familie, din anturajul nostru; mărește EMPATIA, ne face să fim dispuși în a ajuta pe ceilalți, să-i sprijinim pe cei de care ne pasă. De fiecare dată când traversăm o perioadă cu încărcătură, suntem stresați, într-un fel sau altul noi și strigăm după ajutorul celorlalți. Strigăm după ajutor! Suntem atât de conectați între noi, iar aceste momente sunt cele mai evidente ca nevoie de coexiune cu cei de lângă noi.

 

Cum putem fi mai sănătoși după perioade intense de stres?

 

Oxitocina este și un hormon al stresului! Participă la adaptarea organimsului la stres, la fel cum o face și adrenalina care face inima să bată cu putere. Când oxitocina se eliberează în stres ne motivează să căutăm sprijin. Aceasta determină a căuta pe cineva căruia să-i povestim cum ne simțim. Răspunsul nostru la stres vrea să se asigure că înțelegem ce se întâmplă cu noi, să căutăm ajutor și să luptăm unii împreună cu ceilalți pentru a fi bine. Când viața e dificilă, răspunsul nostru la stres vrea ca noi să fim înconjurați de oameni cărora le pasă de noi. 

Oxitocina nu acționeaz numai asupra creierului, acționează și asupra organismului, menită să protejeze vasele de sânge de efectele stresului. Ajută vasele sanguine să stea relaxate în timpul stresului. Inima are receptori pentru acești hormoni, iar aceștia ajută ca celulele inimii să se regenereze și să vindece orice afecțiune generată de stres. Acești hormoni ne fac inima mai puternică și toate aceste beneficii fizice generate de oxitocină sunt intensificate de contactul social. Când încercați să comunicați cu ceilalți, fie pentru că sunteți stresați, fie pentru că vă oferiți să ajutați pe cineva, răspunsul vostru la stres devine mai sănătos. Și, de fapt, ne revenim mult mai repede din stres. Contactul uman este cel mai bun remediu pentru revenirea din stres!

Un alt studiu realizat pe persoane între 34-93 au fost întrebați ”cât de stresați ați fost în ultimul an?” A-ți păsa de cineva a creat antidotul împotriva riscului de a muri din cauza unui stres major de viață: criză financiară, pierderea unei persoane dragi etc. Riscul de deces din cauza stresului datorat unei astfel de crize crește cu 30%, dar este anulat total în cazul persoanelor care au ajutat și au găsit antidotul prin a-i ajuta pe ceilalți.

Când decidem să privim stresul ca pe o experineță folositoare, creăm în noi BIOLOGIA CURAJULUI. Când alegem să comunicăm în condiții de stres,  se creează CAPACITATEA DE ADAPTARE. Stresul ne oferă acces la inimile noastre, ne dă posibilitatea de a avea încredere în noi și ne amintește că nu trebuie să trecem prin toate acestea singuri. Modul în care gândim și acționăm poate schimba experiența stresului. 

Unul dintre cele mai subapreciate răspunsuri la stres este ideea că: STRESUL TE FACE SOCIAL!

 

Bibliografie

https://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend?language=ro#t-790078

Kelly McGonigal cercetătoare academică în strategii practice pentru sănătate, fericire și succes personal.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *