Alimentația si sistemul imunitar

Anumite cercetari de statistica alimentara au confirmat faptul ca persoanele care consuma frecvent salate proaspete si fructe, se confrunta mult mai rar cu boli infectioase decat media populatiei, in timp ce persoanele care nu consuma niciodata sau foarte rar legume și fructe proaspete, precum si cei care fumeaza si traiesc intr-un stres continuu, sunt mult mai expusi la gripa sau raceli. Conform statisticilor realizate, din numarul total al barbatilor, doar 8,7% mananca zilnic salata si 14,3% legume. Dupa studii laborioase si indelungate, s-a ajuns la concluzia ca hrana pe care o consumam este decisiva pentru calitatea si durata vietii si ca sistemul imunitar poate fi influentat in bine prin alimentatie. Astfel ca, fiecare dintre noi ne-am putea reduce riscul imbolnavirii, printr-un regim corect nutrițional.

Oamenii sunt din ce in ce mai constienti de cat de important este sa-si mentina sanatos sistemul imunitar pana la o varsta inaintata si acest aspect poate fi realizat mai ales prin alegerea inteleapta a alimentelor. Prin studiile moderne au fost identificate anumite substantele bioactive care influenteaza benefic sistemul imunitar si anume:

 • vitaminele A, B6, C si E
 • zincul, seleniul, cuprul, fierul si
 • unele substante vegetale secundare precum beta-carotenul sau lycopenul. Decisive pentru activitatea sistemului imunitar sunt si grasimile. Studiile recente confirma faptul ca imunitatea organismului creste o data cu eliminarea sau reducerea grasimilor din alimentatie.

 

Recomandarile specialistilor nutritionisti pentru o zi, sunt: o portie de legume crude, o portie de legume fierte, o data pe zi salata, unul-doua fructe/zi, una dintre mese putand fi inlocuita cu un pahar de suc proaspat de fructe. Rezultatele sunt si mai bune daca meniul contine o varietate mare de legume si fructe.

 

Ranjit Chandra, imunolog la Universitatea Carolina de Nord, a efectuat cercetari vreme de 30 de ani pentru gasirea unui regim alimentar care sa intareasca imunitatea. Cercetatorul a observat ca reducerea combativitatii celulelor imunitare este rezultatul insumat al catorva factorilor de risc major si anume stresul, alcoolul in cantitati mari, nicotina, sedentarismul si alimentatia incorecta. Celulele corpului uman produc in masa substante protectoare, dar pentru aceasta au nevoie de sprijin „culinar” adecvat.

 

„Dati-mi o eprubeta cu sange colectat de la o persoana si pot sa va spun exact daca aceasta consuma o cantitate suficienta de fructe si legume”, afirma cercetatorul american.

Cercetatorul amercican a realizat urmatorul test, menit sa demonstreze efectul legumelor asupra organismului: 23 de barbati nefumatori, cu greutate normala, intre 27-40 de ani au consumat vreme de doua saptamani o hrana saraca in caroten, dupa care li s-au introdus, zilnic, pe parcursul a catorva saptamani, fie cate 330 ml suc de rosii, fie cate 330 ml suc de morcovi, fie cate 10 g pulbere de frunze spanac. O data pe saptamana s-a controlat valorile sângelui. Rezultatul a fost remarcabil.

 • Sucul de rosii a fost cel mai eficient, subiectii care l-au consumat prezentand cele mai bune valori in ceea ce priveste antioxidantii. In mod evident, lycopenul prezent in rosii s-a dovedit a fi un „captator” de radicali mai puternic decat beta-carotenul. Un pahar de suc de rosii contine pana la 30 mg de lycopen, in timp ce 100 g rosii nu contin decat 3 mg. De fapt, organismul valorifica cel mai bine sucul de rosii. In primul rand, pentru ca celulele vegetale prelucrate ofera mai mult lycopen decat rosia proaspata intreaga si, in al doilea rand, pentru ca grasimea, de pilda o lingura de ulei de masline adaugata la suc, usureaza absorbtia lycopenului de catre intestin.

Efectul anticancerigen al rosiilor a fost confirmat in 1999 si de Edward Giovannucci, medic la Universitatea Harvard. El a efectuat 72 de studii specifice, iar concluzia sa este aceea ca, pe masura ce consumul de rosii e mai mare, implicit cantitatea de lycopen din sange creste și, în consecinta, este redus riscul imbolnavirii de cancer la pancreas, intestine, prostata sau san.

 

Hrana vie, legume si fructe pentru santatea noastra si pentru un sistem imunitar puternic!

 

3 raspunsuri
 1. Ianira
  Ianira says:

  Pot confirma cele de mai sus,avînd
  în vedere că sînt de peste 20 de ani
  ,,crudiver”,adică mai precis,nu mănînc
  decît crudităţi,respectiv legume,fruc-
  te şi nuci de tot felul.
  Mîncarea mea principală o constituie
  la prînz o salată din care nu lipseşte
  nici odată:salata verde,roşii,fenicul,
  rădăcină de ginger şi de curcuma
  piper negru ulei de rapiţă şi o lămîie
  sau ceva borş.Deci zilnic salata asta
  constituie mîncarea mea de bază.
  Pe parcursul zilei mai mănînc diferite
  fructe,iar de pe la orele 15,16,cel tîr-
  ziu 17 nu mai bag nimic în gură pînă
  a doua zi,cînd,ca dejun ori îmi fac un
  suc dintr-o lămîie plus 2 -3 portocale
  (sau un graep).
  Mîncarea mea preferată însă o con-
  stituie un fruct fantastic,pe care
  ,,gătiţii”(adică cei care mănîncă gă-
  tit)îl resping,îl urăsc şi-l desconsideră,
  fiindcă pt.ei mirosul fructului e groaz-
  nic de puturos,în schimb pentru noi,
  ăştia ,care mîncąm crud,mirosul
  ne este plăcut şi ne place ca şi
  ,,carnea”(conţinutul)acestui fruct,
  cu numele de:durian(în Malaezia
  asta însemnînd,,ţeapă”, ,,ţepuşă”)

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *