Cum pot schimba un obicei rău

Putem schimba obiceiurile rele dacă devenim mai curioși? Psihatrul Judson Brewster studiază relația dintre conștiență și dependență – de la fumat la mâncatul excesiv, la toate celelalte lucruri pe care le facem, deși știm că nu sunt bune pentru noi. Învață mai multe despre mecanismul dezvoltării obceiurilor si descoperă o tactică simplă. dar profundă care probabil te va ajuta să îți învingi urmatorul imbold de a fuma, mânca sau verifica un mesaj în timp ce conduci.

A fi atent este într-un fel de a fi conștient, iar aceasta înseamnă a fi sincer interesat de ceea ce se întâmplă cu adevărat în corpul și în mintea ta. Această dorință de a ne întoarce spre experiența noastră în loc să încercăm să ne suprimăm rapid pofetele neplăcute poate însemna o nouă șansă. 

Dorința de a ne întoarce spre experineța noastră este ajutată de curiozitate. Ce se întămplă când devenim curioși? Devenim conștienți că pofetele sunt alcătuite din senzațiile corpului – tensiuni, anxietăți – senzații care vin și pleacă. Sunt acele experiențe de viață trecătare, pe care le putem controla moment de moment, în loc să devenim pradă acestor nevoi trecătoare de plăcere. Cu alte cuvinte, când devenim curioși ieșim din tiparele vechi care reacționează la frică și pășim în existență.

Accesează-ți capacitatea intrinsecă de a fi curios despre ce se întâmplă în corpul tău, în mintea ta în mod conștient. De fiecare dată când vrei să fumezi, să mănânci ceva compulsiv, ori să mănânci ceva dulce, sau vrei să-ți verifici emailul în timp ce conduci, începe să fii curios de tine. Poate fi o nouă șansă de a depăși anumite obiceiuri care nu au nimic decât o plăcere trecătoare, poate și fuga de tine… 

Simte bucuria puterii de a renunța și repetă asta. Schimbă comportamnetele nocive, izvorâte din fuga de realitate, fuga de tine… De ce să stai pradă unor obiceiuri, când poți fi atent și curios de tine, moment de moment? Poate aceasta să fie numită stare de prezență? Sau ”a fi prezent în viața ta”?

 

Sursa: https://www.ted.com/talks/judson_brewer_a_simple_way_to_break_a_bad_habit?language=ro#t-545975

2 raspunsuri
  1. Tania
    Tania says:

    Foarte adevarat ceea ce spune ți , si in momentul când am ajuns sa fiu atentă și curioasă doar de mine mă simt minunat, pentru că simt că am mai pășit pe o treaptă. Va multumesc

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *