Dieta mea pentru sanatate, frumusețe, flexibilitate fizică și psihică!

11130984_1621096854789338_1287361388_o

 

STIL DE VIATA

 

”Formula mea de sănătate, vitalitate și profilaxie a bolilor”

”Dieta mea pentru sănătate, frumusețe, flexibilitate fizică și psihică” – toate împlinite printr-o alimentație atent aleasă, conștientă! Un proces firesc, natural și ușor de integrat. Doar să-ți dorești .. să te pornești! Toate cele scrise aici, să-ți fie de bună inspirație!

 

DIMINEATA…

Dimineața, întotdeauna ne hidratăm! De apă are nevoie corpul și creierul în primele 2 ore dupa trezire. După apă, recomand tot ceva ce hidrtatează la nivel interstițial organismul:

  • apă cu lămâie;
  • sucuri din fructe și rădăcinoase;
  • ceaiuri, fără nimic adăugat, eventual lămâie sau un cub de gheață, vara;
  • sucuri din legume  (suc de apio!);
  • sucurile verzi, din pulberi sau frunze verzi proaspete.

În primele 2 ore vă recomand (mai ales dacă ați făcut și sportul de dimineață!), consumul preponderent a unui litru de apă, în care adăugăm câțiva stropi de lămâie sau ½ de lămâie. După apă, vă îndemn să consumați sucurile (în maxim 10 min de la pregătire, pentru a opri procesul de oxidare și de pierdere a vitaminelor!); apoi, pe parcursul întregii dimineți, până la prânz, recomand, pe lângă cele menționate, următoarele variante de mic dejun, în funcție de activitatea fizică desfășurată sau de metabolismul specific fiecăruia dintre noi:

  • Proteo-oleaginoase – un pumn deschis de nuci (Mg) sau semințe crude (Ca, Se, Zn), vin în completarea meniului nostru de dimineață. Cu o valoarea energetică mare, dau energia funcțională, la fel cum…
  • Fructe, aproximativ 300-400 grame, au un efect energizant asupra stării generale; cantitatea diferă în funcție de fructele de sezon avute și de greutatea corporală. De la acestea și de la sucurile din fructe ne hidratăm și ne luăm vitamine și antioxidanții esențiali, necesari stării de sănătate. În plus, glucidele fructelor vin în întâmpinarea bunei funcționalități cerebrale, acestea fiind combustibilul necesar activității craniene. Da, e bine să știți asta: sucurile de fructe ași legume au o tensiune superficiala perfectă – 4.3 -,  de pătrundere în interiorul celulei, în vederea hidratării optime!

 

Prin cele prezentate mai sus, avem toate cele necesare si din punct de vedere energetic, cat si nutritional, marele avantaj al unui astfel de meniu, in prima parte a zilei: are viata, toate alimentele sunt vii, pline cu enzime necesare sustinerii vietii, functionalitatii  si vitalitatii sistemului biologic.

 

Pe scurt, de când ne trezim și până la prânz:

  • apa;
  • apa cu lamaie;
  • ceaiuri din plante medicinale;
  • sucuri de fructe;
  • sucuri de legume;
  • suc verde;
  • semințe crude si nuci, cât ținem într-un pumn mare deschis;
  • ciocolată amăruie, maxim 30 grame, pentru cei extrem de activi fizic sau mental!
  • suplimente din ”superalimente”, la nevoie…

 

În varianta unei nevoi mari de nutrienți, dimineața se mai pot adăuga:

  • fulgi de ovăz fără gluten cu lapte vegetal și câteva fructe uscate, cacao bio, scorțișoară;
  • fulgi din germeni deshidratați amestecați cu lapte vegetal, cacao bio, scorțișoară;
  • iaurt cu fructe de sezon sau fructe uscate, semințe de cânepă și chia, scortișoară.

 

Nu, așa este, nu am pomenit nimic despre CAFEA! 

Cafeaua este indicată în cea de a doua parte a zilei, după masa de prânz. Sau, dacă vrei, după ora 11! Și, ar fi bine să fie întotdeauna de bună calitate, neagră, simplă, pentru a te bucura de toate proprietățile ei!

Hidratare, aport de energie, nutrienți, enzime si stare de bine! Bună dimineața!

 

PRANZ…

 

Avem posibilitatea de a alege la masa de pranz, intre:

  • o salata mare de cruditati îmbogățită cu ceva, sau
  • salata medie de crudități, urmata de un fel de mancare gatit.
  1. Salata de cruditati, sa fie de aproximativ 500 gr,  acrita cu lamaie, condimentata dupa gust si  stropita cu 1 lingura de ulei de masline.

Verdeturile din salata:  spanac, kale, salata verde, rucola, orice fel de vlastari și germeni.

Legume si radacinoase: telina, morcov, rosie, castravete, vanata, ardei, brocolli, dovlecel, conopida, varza, zuchini, usturoi, andive, sfecla, gulie, ridichie, ceapa, praz.

Poate fi prezenta in aceasta salata:

  • Leguminoase: fasolea de toate felurile, lintea, nautul, humus;
  • Paste fainoase integrale;
  • Avocado, să fie de cel puțin 2-3 ori pe săptămână!
  • Ou fiert moale;
  • Cartofi fierți mediu, doar dacă nu vrem să slăbim!
  • Bucatele de branza de capra sau orice branza preferati, amintindu-vă mereu că, cu cât brânza este mai grasă, cu atât este mai sănătoasă!
  • Bucatele de carne sub diferite feluri, pentru cei ce consumă carne.

 

Atentie: se alege doar una dintre cele 6 variante prezentate mai sus, doar una dintre ele, iar raportul verdețuri/proteină sau carbohidrat să fie 75%/25%.

 

  1. Salata medie de cruditati si un fel de mancare

Aici, alegerea salatei este libera fiecaruia, eu recomand varza taiata pe loc sau o farfurie de salata verde, rucola, cu cateva rosii si poate un strop de parmezan ras (sau fulgi de drojdie inactiva). Întotdeauna ulei de măsline și lămâie, astfel se preperă o salată sănătoasă și sățioasă!

Felul doi este o alegere ce se schimba zilnic, va recomand cateva variante:

  • o ciorba calduta, fiartă sau crudă;
  • legume la gratar cu mamaliguta;
  • ciuperci cu mamaliga;
  • crucifere (varză, brocoli, conopidă) gătite, poate pregătite la cuptor, o alegere ce ar fi bine să se repete de cel puțin 3 ori/săptămână;
  • legume la gratar cu  orez integral (ar fi ideal sa nu fie alb!);
  • fasole fiartă gătită cu orez integral, este o masă cu aport complet al aminoacizilor esențiali din proteine!
  • fasole scazuta, sau fasole fiarta…mancare de fasole (este recomandata macar de 2 ori pe saptamana), cu ceapa rosie sau verde, este perfecta ca si hrana!
  • mancare de linte sau mazare, pot fi o alta optiune;
  • ciuperci si legume la gratar;
  • paste fainoase integrale, in diferite forme si combinatii
  • 2 oua ochiuri moi, bine condimentate;
  • mamaliga cu branza si smantana, recomandabil sa fie o salata de varza la inceput;

 

Iar, pentru cei ce consuma carne:

– carne cu legume pe gratar;

– file de peste sau fructe de mare la gratar, cu sparanghel, anghinare si bine insiropate cu lamaie;

– carne rosie simpla, facuta in cuptor sau pe gratar, la care mai merge adaugata o salata verde sau cruditati.

 

Dupa 2 ore de la servirea pranzului ne putem permite o gustare, adica un ceai,  o cafea, o ciocolata calda sau chiar un desert pregatit (aproximativ de 60 de gr.) si doar in varianta in care nu dorim sa dam jos din kilograme, aceasta este o condiție! A doua, să nu fi consumat carne, aceasta rămânând în stomac mai bine de 4 ore! Astfel, după o masă ce conține carne, nu consumăm nimic, timp de minim 4 ore, doar lichide sub formă de ceai neândulcit și limonadă îmbogățită cu o sursă verde, cum ar fi menta sau busuiocul.

 

MASA DE SEARA

 

Se serveste cu 3 ore inainte de a dormi. Ar fi bine ca pana in ora 19 să fie gata cina, gata servită! Ea consta in varianta ce nu am ales-o la pranz, adica salata imbogatita sau o salata mica si o mancare gatita.

 

De la aceasta masa si pana la culcare mai este permis:

  • un iaurt
  • ceai neindulcit
  • un pahar de vin
  • un fresh verde sau din fructe ce nu sunt dulci, alături de rădăcinoase.

 

Inaintea fiecarei mese va indemn sa beti un pahar mare de apa (cu aproximativ 15-30 min inainte) si dupa masa nu consumati nimic, timp de 2 ore. In timpul mesei va recomand sa aveti alaturi un ceai cald de plante, va sustine starea de bine, vine cu informatii la nivel spiritual…”au trei picioruse plantele din jur: fizic, energetic si informational”. Daca vrei sa fim sanatosi si sa avem o stare constienta de bine,m atunci este bine sa alegem hrana vie, cruda, legume, fructe si seminte in dieta zilnica. Apoi, ceaiul din plante este un aliat al sanatatii noastre, aveti incredere in calitatile lui tamaduitoare, trupesti si sufleteste!

 

Variante de ceai:

  • ceai verde cu iasomie – maxim 2 minute infuzat – energizant!
  • ceai de rozmarin cu coada calului – tonic, energizant.
  • ceai de mușețel, gălbenele și rostopască – specific pentru sănătatea ficatului.
  • ceai de urzică cu mentă – mineralizant!
  • ceai de păducel, coada șoricelului, roiniță– specific inimii și aparatului cardio-vascular!
  • ceai de păpădie, gălbenele, crușin, soc, brusture – pentru stimularea diurezei (recomandat celor constipați).
  • ceai de salcie, brusture, mesteacăn – antiinflamator!

 

Alegeți voi dintre ele, astfel combinate sau simple, dar alegeți ceva și serviți ceai cald, după fiecare mic dejun! Ajută mult organismul…

 

 

Bune in dieta zilnica:

  • salata cruda de varza
  • mancare de fasole sau linte
  • avocado
  • mazare
  • 3 oua cu galbenusul moale.

 

Zilnic, sa avem în dieta noastra:

  • apa cu lamâie (vit. C)
  • apa, cel puțin 2 litri, pe lângă sucurile proaspete, ceaiuri
  • un fresh din fructe, min. 300 ml
  • o salata de cruditati
  • un pumn de seminte crude (Ca, Zn, Se)
  • 3-5 nuci (Mg)
  • 1 linguriță de fulgi de drojdie inactivi, la salata de crudități (vit B)
  • o linguriță de ulei de cocos
  • 1 sursa de proteina (de preferat la cina)
  • suplimente din ”superalimente”, pentru cei cu activitate fizică intensă.

 

Se elimina complet din dieta:

  • paine alba
  • orez alb
  • paste fainoase din faiana alba
  • zaharul si zaharina, ca si indulcitori
  • nici un aliment prajit in ulei, daca dorim sa prajim ceva, o putem face in ulei de cocs
  • produse de patiserie
  • sucuri acidulate si energizante.

 

Toate ne sunt permise, doar că nu toate ne fac și bine, iar aici vorbim despre o dietă către sănătate, flexibilitate generală (a truplui și a minții!), ascuțire a minții și o limpezire a spiritului! Sa fie de folos!

 

 

 

 

 

14 raspunsuri
    • lavinia
      lavinia says:

      Și eu mulțumesc, pentru că am putut scrie toate acestea și, mai apoi, pentru bucuria de a fi de folos!

      Răspunde
  1. Mihaela Pentesescu
    Mihaela Pentesescu says:

    O sinteza simpla si la obiect!Multumesc pentru tot ceea ce impartasiti cu noi!Dumnezeu lucreaza prin oameni ca dumneavoastra!

    Răspunde
  2. bianca
    bianca says:

    De o luna de zile tin exact cum ai scris tu in articolul tau! In prima saptamana mi-a fost foarte greu…. dar am resusit! Am slabit aproape 4 kg si ma simt mult mai bine acuma. Am invatat sa mananc sanatos! Iti citesc cu mare drag si atentie postarile tale! Multumesc,

    Răspunde
    • lavinia
      lavinia says:

      Mulțumesc lui Dumnezeu pentru cele primite și pentru cele ce le pot dărui mai departe… Mulțumesc pentru cele scrise, îmi dau putere și încerdere, vă mulțumesc! Nu am nici o îndoială, că un organism sănătos, se ”reiventează” și se ”reclădește” după un astfel de meniu…sănătos! Rămânem aproape, cu bine!

      Răspunde
  3. Alina
    Alina says:

    Buna ziua. Sper din suflet sa cititi si comentariul meu, si sa ma ajutati cu un sfat. Dupa ce am am citit fiecare articol de pe blogul dvs si am si urmarit materialele video pe care le,ati realizat, am ajuns la concluzia ca tenul meu arata oribil din cauza alimentatiei din care lipseau fructele si legumele, dar nu si zaharul, cremele, patiseriile si toate celelalte dezastre. Asadar, am decis sa incep sa mananc natural, exact cum ne sfatuiti dumneavoastra. Ideea este ca odata cu acest stil de viata am renuntat si la fondul de ten, iar acum şocul este foarte mare cand ma privesc in oglinda. Tenul meu este foarte pătat, tern, cu riduri, foarte imbatranit. Si iritat tare. Intrebarea mea este: prin alimentatia vegetala pe care am adoptat.o si pe care am de gand sa o integrez unui nou stil de viata, pot scapa de problemele acestea? Am speranta ca nu v,am deranjat foarte tare cu mesajul meu, si va multumesc din suflet pentru fiecare sfat minunat cu care ne deschideti ochii si inima. Va imbratisez cu drag.

    Răspunde
    • Lavinia Bratu (Ceuta)
      Lavinia Bratu (Ceuta) says:

      Alcalinizarea hranei, treptata, poate aduce schimbarea tenului, netezirea sa. Să aveți răbdare, primele semne pot apărea și după 3-6 luni.

      Multă bucurie în procesul schimbrii! Vă îmbrățișez!

      Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] beți foarte multă apă și… să vă bucurați de concediu!”, este sfatul pe care ni-l oferă dr. Lavinia Ceuță – nutriţionist. Uşor de respectat, aş adăuga, dacă ne gândim că mesele îmbelşugate de […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *