Care sunt VALORILE tale cardinale în viață? 

Poți fi foarte sărac sau poți fi un om bogat. Însă, chiar de ești un om sărac, cu valori clare și ești ghidat de aceste valori în viață, vei fi mult mai fericit decât oricare alt om foarte bogat, dar fără valori cardinale exprimate ca și ghid de viață.  Valorile personale servesc drept factori motivaționali ce ghidează acțiunile oamenilor. Ele determină modul în care ne alocăm atenția, timpul și resursele (motivația), spre ceea ce considerăm noi a fi important de manifestat. Valorile determină și modul în care noi ne evaluăm acțiunile și interacțiunile cu cei din jurul nostru.

Valorile personale sunt cele care coordonează existența, după care te orientezi în viață. Și, ar fi bine să ai o grilă de valori ale tale, să fie explicite, să susțină parcursul tău. Cunoașterea valorilor personale și corecta lor ierarhizare ne permite să armonizăm plăcerile pe termen scurt cu obiectivele pe termen lung. Doar în acest fel reușim să definim corect echilibrul din viețile noastre.

 

”Nu te întreba ce are nevoie lumea. Întreabă-te ce te face să te simți viu și dă curs lucrului respectiv. Lumea are nevoie de oameni care se simt vii.” Howard Thurman

 

Stabilirea valorilor este doar un proces de rafinare, care seamănă cu îndepărtarea straturilor dintr-o ceapă. Sa îndepărtăm straturile unei cepe unul câte unul, pentru a ajunge la esența a ceea ce e important pentru noi.

  • – Primul strat și cel mai consistent este cel al valorilor pe care le-am învățat. Avem o listă de lucruri/obiceiuri/credințe/valori care ne-au fost întipărite în minte ca fiind importante;
  • – Cel de-al doilea strat este cel al valorilor pe care  le-am ales de-a lungul timpului; am văzut o serie de valori, după care persoanele pe care le considerăm modele în viața noastră își trăiesc existența; așa am decis să le urmăm și noi aceste valori;
  • – Stratul cel mai important este însă în centru, fiind reprezentat de acele valori ale noastre, nu mai mult de 5 la număr, pe care suntem dispuși să le urmăm necondiționat. Acestea sunt valorile noastre de bază sau reale.

Mulți dintre noi când suntem întrebați, nu știm să menționăm, să listăm valorile cardinale și centrale pe care le avem în viața noastră. La fel cum nu știu spune imediat nici care sunt activitățile pe care le fac cu plăcere, din care construiesc viața cu plăcere. Unii pot face o listă cu ele, dar numai după un timp de gândire. Foarte mulți, deși pot genera lista de valori, nu implementează aceste valori în viața de zi cu zi. Așadar, puțini oameni au aceste valori reprezentative sau sunt conștienți cum ele le marchează viață și le implementează sistematic în cotidian.

 

Atunci când ne fixăm obiective noi, parcurgem anumite etape prin care conștientizăm valoarea și nevoia năzuințelor, ne imaginăm rezultatul pe care-l dorim, decidem ulterior modul concret prin care realizăm acel obiectiv și acționăm motivați. La sfârșit,  celebrăm reușită noastră, ar fi bine mereu să învățăm creierul să facă asta, mintea să acționeze în acest sens. De fiecare dată când în acest parcurs apare un blocaj, amânăm sau suntem confuzi în tot acest proces de înaintare, acest fapt ne ajută să ne dăm seama dacă există vreo neconcordanță între obiectivul pe care-l avem și valorile noastre personale. Mai concret, între ceea ce ne dorim și ceea ce este cu adevărat important pentru noi. Acțiunile noastre, într-un fel sau altul, se oglindesc cu valorile noastre personale. Corelarea acestor obiective cu valorile personale sunt un demers de prosperitate și evoluție personală. Iar, când spun asta, mă gândesc în primul rând la starea de bine, împlinirea și rostul pe care-l avem în această călătorie, aici…

Dacă vrei să fii fericit, caută să faci ce faci cu plăcere, iar aceste obiceiuri au nevoie să fie implementate în viața ta. Mai apoi, ar fi bine să-ți formulezi dorințe realiste, care corespund punctelor tari pe care le ai ca și individ, în termeni raționali („good life”).  Să știi ce vrei și ce poți să faci cel mai bine. Iar valorile cardinale, sunt alinierea personală în această lume, printre oameni și fapte.

 

„Maturizarea înseamnă să-ți  recâștigi seriozitatea și bucuria cu care te jucai atunci când ai fost copil.” Nietzsche

 

Articol scris și apărut aici:

timișoreni.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *