ECUAȚIA ENERGIEI cu Dr. Gundry
Generarea energiei în corpurile noastre este un proces ce depinde în cea mai mare măsură de combustibilul zilnic – hrana, mâncarea noastră. Mai mult, energia este condiționată și de modul în care mâncăm, când mâncăm și de starea microbiomului nostru.
În Paradoxul Energiei, Dr. Gundry are o ecuație a energie reprezentată astfel:
E = M² + C².
– M² reprezintă microbiom și mitocondrie.
– C² reprezintă consumul în timp, atunci când mănânci și nu doar ce mănânci.
Astfel, îți poți maximiza energia maximizând microbiomul. A oferi microbiomului tău ceea ce e favorabil să mănânce, la rândul său, îți va maximiza producția mitocondrială sau ATP. Dacă ești pasionat, aici poți citi mai multe. https://www.laviniabratu.ro/probiotice-bacterii-si-microbim/
Surse PROBIOTICE, aici: https://www.laviniabratu.ro/probioticele-primul-pas-spre-sanatate/
Pe lângă hrană/ microbiom/ timpul alimentării, să nu uităm de SOMN!
Creierul trebuie să treacă printr-un ciclu de odihnă, în ciclul circadian. Niciun animal nu poate supraviețui fără somn. De fapt, cu cât stai mai mult fără somn, cu atât mai greu vei putea lua deciziile bune. Când dormim, creierul nostru trece printr-un ciclu de curățire, unde literalmente anihilează inflamația și resturile. Acesta se numește sistemul glimfatic și apare în timpul somnului profund.
Dacă vă hrăniți înainte de somn, aduceți unul dintre cele mai mari prejudicii microbiomul și energie de a doua zi. Digestia necesită o cantitate imensă de energie. Când digerați alimente, cantități uriașe de flux sanguin sunt deviate către intestine.
Ciclul nostru de somn necesită de asemenea o cantitate mare de flux de sânge în timpul ciclului nostru de somn, pentru a efectua ciclul de curățare prin sistemul glimfatic.
Când mănânci toată ziua și până târziu în noapte, cu două până la trei ore înainte de culcare, tot fluxul de sânge este deviat către intestin, pe când ar trebui să fie direcționat către creierul nostru. Aceasta înseamnă că creierul tău nu poate curăța inflamația și resturile. Ce se întâmplă în timp cu acestea? Se acumulează în corp.
Puteți asocia acest lucru cu exercițiul. Dacă faceți exerciții în mod continuu, puneți stres pe mușchi. Dacă nu acordați mușchilor timp să se repare, riscați să-i răniți. Sunt aceleași mecanisme și cu creierul tău. Cu cât îi poți acorda creierului mai mult timp să se repare singur, cu atât este mai bine. Și, o modalitate de a face acest lucru este reducerea timpului de digestie.
Dincolo de momentul în care mănânci care influențează energia ta, contează și calitatea alimentelor. Acesta este un subiect vast, ce poate fi bun d studiat de aici:
https://www.laviniabratu.ro/alimente-integrale-si-functionale-1/
https://www.laviniabratu.ro/cele-mai-importante-si-studiate-alimente-functionale-2/
60-80% dintre alimentele consumate de mulți dintre noi este o hrană ultra-procesată. Din păcate această este nefavorabilă energie și stării de bine. Când mănânci alimente integrale, este nevoie de o perioadă considerabilă de timp pentru ca zaharurile, proteinele și grăsimile să fie descompuse. Cu toate acestea, într-o dietă modernă, alimentele sunt făcute cu zahăr, proteine și grăsimi cu acțiune incredibil de rapidă, ca procesare și integrare. Când mănânci aceste alimente procesate, ajungi cu într-un ”blocaj de trafic la orele de vârf”, în sistemul tău digestiv. Mitocondriile producătoare de energie nu pot procesa toate aceste alimente simultan. Acesta este ceea ce duce la starea în care creierul tău nu poate procesa nimic coerent, după ora 14:00, adică după ce ai mâncat un prânz de tip fast-food sau din alimente procesate.
Mâncarea poate fi hrănitoare și delicioasă. Mănâncă mâncarea pe care o iubești, dar care te iubește înapoi. Ceea ce mănânci – și când mănânci – contează pentru materia ta cenușie, face bine sau nu creierului. Și, toate pleacă din capul tău! Cu cât mănânci mai mult ”pentru microbiomul tău”, cu atât microbiomul tău va oferi mai multe resurse care îmbunătățesc energia, care sunt de fapt folosite de creierul tău. Ar trebui să mănânci, având ca prioritate sănătatea microbiomului tău, nu gustul și plăcerea să primeze.
Mănâncă mai multe alimente prebiotice, cum ar fi cartofii dulci, și alimente mai fibroase, cum ar fi sparanghelul, prazul, ceapa și legumele crucifere.
Îți poți schimba complet microbiomul, de la unul care consumă energie la unul care produce energie.
Și toate acestea în doar trei zile!
În cele din urmă, nu mai mâncați cu trei ore înainte de a merge la culcare și urmăriți ce se întâmplă. Energia de a doua zi, starea și creativitatea – to are se vor îmbunătății!
Sursă informații:
https://www.jimkwik.com/podcast/kwik-brain-222-how-to-regain-your-brain-energy-with-dr-steven-gundry
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!