Alimentul săptămânii – PĂTRUNJEL – FoodMood

În locurile prin care călătoresc, am servit masa prin diverse restaurante. Obișnuiesc să-mi iau rețete de pe unde merg, anumite specialități despre care cer informații, să le dau mai departe. Nu am nici o îndoială că, până acum, una dintre cele mai delicioase și sănătoase mâncăruri de care-mi aduc aminte imediat este și salată de pătrunjel.

Cred despre pătrunjel ideea că este cel mai tare superaliment de pe la noi, iar combinația în care l-am găsit la un restaurant din Stațiunea Păltiniș a fost excelentă!

Îl știm bine ca aliment, dar ideea că ar putea fi și ”aliment – medicament” pare mai mult o figură de stil. Fiert în supe, tocat în salate, oriunde ar fi poți să-l privești cu respect.

Este o sursă magică de betacaroten, vitamina C – mai multă decât citricele!-, vitamina B12, clorofilă, calciu, flavonoide, vitamina K, aminoacizi, acizi grași esențiali, fosfor, mangan – toate făcând din această plantă un aliment super întăritor al imunității. Puține suplimente se pot compara ca eficiență  cu pătrunjelul, care are o acțiune terapeutică extrem de intensă.

De aceea, îl vom scoate din supă și-l vom pune acolo unde-i e locul:  între miracolele naturii, care cresc până și în grădina cu zarzavat.

Rădăcina este un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor, drenor al ficatului și antiviral.

Frunzele și tulpinile neutralizează și ajută la eliminarea toxinelor din organism, împrospătează respirația, dizolvă și ajută la eliminarea pietrelor la rinichi și la ficat.

Fructele (semințele) de pătrunjel sunt un puternic tonic digestiv, stimulează puternic glandele sexuale și au efecte afrodiziace uimitor de puternice, combat alcoolismul.

Știi de ce mi-a mai plăcut acastă salată pe care vreu să ți-o prezint astăzi?

Pentrucă îmi permitea să consum și mâncăruri mai puțin sănătoase (eram în vacanță și păcate mai am și eu!). Astfel, mi-am permis să consum cartofi prăjiți, având lângă salata generoasă din pătrunjel care reușea să-mi faciliteze mai ușor integrarea prăjelii și să facă totul a se desfășura bine în procesul de digestie.

Salată de pătrunjel:

 • un mânunchi de pătrunjel
 • 1 lămâie stoarsă
 • 1-2 roșii tăiate cubulețe mici
 • 2 morcovi rași
 • 3-5 nuci măcinate
 • sare, după gust

Totul se amestecă și se omogenizează, iar cantitățile din ingredientele salatei pot varia după gustul fiecăruia.

Salata de pătrunjel este o bombă de nutrienți, este un aliment-medicamnt pe care te îndemn să o încerci și tu. Fie de drag, fie atunci când vrei să consumi ceva ce nu-i tocmai sănătos. Să fie parte din dieta ta de aici înainte!

Poftă bună!

#foodmood

#NutritionalPsychology

#happyguthappymind

 

 

1 răspunde
 1. Mioara
  Mioara says:

  Foarte bine venita astăzi, ma gândeam ce salata sa fac din legume și frunze.
  Și iată ca Dumnezeu mi a trimis prin tine și reteta.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *