Stii ce, cum si cat sa mananci?(5)
Ce pune in pericol sanatatea noastra?
Apa clorinata (de la robinet), antibioticele, regimul bogat in proteine de origine animala, grasimile saturate, alimentele procesate chimic, alimentele procesate termic (marea majoritate dintre ele, din pacate!), stresul, emotiile si in general gandirea negativa. In aceste conditii, raportul bacteriilor favorabile (lactobacterii) si al celor nefavorabile din organism se inverseaza, ajungand 20% si respectiv 80%.
Si ce se intampla in acest caz?
Se modifica echilibrul florei intestinale si se pot parea dierse boli grave. Asa se instaleaza colita cu tot cortegiul sau de suferinte (indigestie, balonari, insomnii, gaze, dureri), gastrita hipo- si hiperacida, in general, bolile stomacului si in cele din urma cancerul. Din nefericire, la noi in tara inca se abuzeaza de antibiotice, date si la simple raceli sau si mai grav, la diverse viroze, se consuma in exces carne si produse din carne (mezelurile contin nitrati ce compromit flora intestinala).
False concepte despre dieta, cum ar fi sloganul „nici o masa fara carne”, sau „eu nu pot manca doar salata, ca nu ma satur”, „nu pot consuma fructe pe stomacul gol” etc. conduc, mai devreme sau mai tarziu la suferinta. Nu se poate sa agresezi la nesfarsit corpul fara sa vina si consecintele, e firesc!
Si atunci de ce sa nu ne educam noi, sa ne alimentam cu toate cele bune corpului, sa prevenim bolile prin hrana zilnica, exact cum spunea si Hipocrate: „Hrana sa va fie medicament!”?
Eliminati total din dietele voastre:
- zaharul,
- faina alba,
- sucurile acidulate,
- produsele semi-preparate,
- produsele de patiserie,
- mancarea prajita.
Acesta este un prim pas si unul urias spre o stare de sanatate buna. Personal, atunci cand vreau ceva dulce apelez la o ligura de miere sau la o ciocolata vegana. In rest, nu aleg in dieta mea nimic cu zahar sau zaharul, in sine, lipseste din casa mea de ani multi de zile. Va spun despre mine ca sa va indemn catre ceva ce este verificat si trait ca fiind ‘de bine’!
Fetita mea la doar 6 ani, imi explica cum painea alba ”se lipeste de cerul gurii” si nu este buna. La 6 ani a inteles si imi cerea doar paine cu seminte sau din faina integrala. Astfel, se poate, doar sa dorim sa schimbam obiceiuri, iar starile de bine vin, fara indoiala.
Va doresc abilitate in a intelege si in a simti cat este de simplu sa ne hranim intru sanatate si stare de bine!
Cu tot dragul meu,
Lavinia
Buna ziua!!!Spunetimi va rog daca este sanatos si daca nu afecteaza siluetei, zaharul de cocos?zaharul alb practic nu il mai folosim,si daca e bine sa consumam putina paine integrala la cina si prinz?multumesc mult
Nu cunosc prea multe despre ”zahărul de cocos”, îmi cer iertare… Uleiul de cocos este sănătos, chiar și cu cele câteva grăsimi saturate, are pragul de fumegare mult mai ridicat decât celelalte uleiuri și este recunoscut în prevenția bolii alzheimer.
Păinea integrală la prânz este ok, la cină este indicată doar dacă nu dorim să slăbim… Cerealele sunt bine venite în prima parte de zi!
Sănătate și numai bine!
o initiativa frumoasa, cuminte si bine venita, felcitari din inima
v-am trimis un mail,cu o intrebare putin mai laborioasa, multumeesc anticipat.
Va doresc succes in orice veti (mai)intreprinde!!
Mulțumesc, ce bucurie să știu că trimitem gânduri frumoase unii altora!
Numai bine și Dvs și rămânem aproape!